Plafonarea prețurilor este utilă în contextul inflației, dar poate duce la dispariția unor produse de la raft și la majorări de prețuri finale, atrage atenția Consiliul Concurenței

România nu este la prima plafonare aplicată. Preţul laptelui a fost limitat în urmă cu puţin timp, iar anul trecut, cel al materialelor lemnoase. În ambele cazuri, s-a ajuns la situaţii limită, susțin specialiștii. Pe de altă parte, Consiliul Concurenţei are o opinie împărțită, relatează Știrile TVR. 

Actul normativ privind plafonarea prețurilor este util în actuala situație privind inflația, spune Consiliul Concurenței. Dar, atrage atenția că există și riscuri. De exemplu, limitele pentru adaos pot conduce la o aliniere a operatorilor la plafonul maxim și implicit o creștere a prețurilor finale. Totodată, distribuitorii și retailerii ar putea refuza să mai furnizeze anumite produse, cu justificarea că acestea le produc pierderi. Specialiștii susțin că în lipsa unei analize anterioare aplicării acestei ordonanțe e dificil de estimat ce se va întâmpla.

Adrian Mitroi, analist financiar: Această marjă comercială pe care vrea să o limiteze guvernul se pune pe costurile directe și indirecte. Este un mesaj de semnalizare. Guvernul nu cred că are și noi avem așteptări că aceste trei luni vor modifica substanțial .

Nu este prima plafonare aplicată în România. O limită a prețurilor la lapte a fost impusă în primăvara acestui an. Dar efectele, susțin unii producători nu au fost cele preconizate.

Ștefan Muscă, președintele Sindicatului Fermierilor Patrioți din România: A fost un impact devastator pentru producătorii de lapte din România, pentru că la data când s-a discutat în Guvern de plafonarea prețului, atunci vindeam laptele cu 2,4 și 2,2. La o săptămână nu s-au mai făcut comenzi de către supermarket, de către procesatori. Am rămas cu bazinele pline de lapte, până când am fost de acord ca laptele să rămână cu 1,3, 1,1 și 80 de bani. Dacă pleacă laptele la mine la 1,3, de ce permite să ajungă 8 lei, 10 lei, 12 lei la raft?

În luna octombrie a anului trecut, Guvernul a decis și plafonarea prețurilor la lemn la 400 de lei pe metru cub. Ordonanța a fost în vigoare până în martie anul acesta și a generat blocaje în piață.  S-a ajuns la situația în care prețurile de achiziție aproape că s-au dublat, depozitele nu se mai aprovizionau, iar comercianții nu mai cumpărau.

Acum un an și jumătate, Ungaria a decis plafonarea prețurilor la mai multe produse de bază, între care și lapte, zahăr, făină, ulei de floarea-soarelui, carne de porc și de pui. Dar măsura a dus la dispariția unor produse de la raft și la majorări de prețuri. Deși au existat discuții despre renunțarea la plafonare, de la 1 august guvernul de la Budapesta a anunțat că vor crește impunerile de preț.

Gergely Gulias, șeful Cancelariei premierului Orban: Obiectivul nostru principal este să învingem, să distrugem și să eradicăm inamicul public numărul unu – ceea ce acum se numește inflație. În acest an, guvernul s-a angajat să reducă inflația la o singură cifră. Sunt optimist că acest lucru poate fi realizat înainte de decembrie și că anul viitor va fi marcat de un ritm normal de depreciere monetară, ca în anii precedenți.

S-ar putea renunța la plafonarea prețurilor, susțin oficiali de la Budapesta, în acesta toamnă.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare