Proiectul privind sistemul de irigaţii este unul ambiţios, cu o sumă alocată de 1,5 miliarde euro, o parte din proiecte fiind în faza de proiectare sau de construcţii montaj, a declarat luni, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, care a anunţat că în martie 2024 vor începe lucrările la următorii 18 kilometri din Canalul Siret-Bărăgan.
„Sistemul de irigaţii este un proiect ambiţios. Am început acest proiect pe când aveam calitatea de director general al Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare. A fost un proiect început cu o sumă alocată de un miliard de euro. În momentul de faţă a fost suplimentat cu încă 500 de milioane de euro, deci aproape 1,5 miliarde de euro. Proiectele sunt, o parte din ele, în implementare, în construcţii-montaj, o parte se află în faze de proiectare. Din păcate, am părăsit Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare atunci când a fost schimbare politică.(…) Doi ani de zile, şi spun din păcate, a fost o stagnare totală în dezvoltarea şi investiţiile din sistemele de irigaţii din România. După doi ani, aceste investiţii şi-au reluat cursul şi sunt în implementare”, a spus Barbu la Congresul Fermierilor.
El a menţionat că, în momentul în care a plecat din funcţia de director general al ANIF, fusese lansat în achiziţie publică proiectul privind continuarea Canalului Siret-Bărăgan, faza de proiectare, pentru următorii 18 km, însă conducerea de la acea vreme, atât de la Ministerul Agriculturii, cât şi de la Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, a anulat licitaţia care era 99% finalizată.
„Mă bucur că domnul ministru Petre Daea şi Cornel Popa, directorul general al ANIF, au fost de acord, la solicitarea mea, şi vă spun şi vă asigur de acest lucru,(…) în martie 2024 la următorii 18 km din Canalul Siret Bărăgan vor începe lucrările. (…) din primii 5 km din Siret Bărăgan, din acea staţie, aproape 7.000 de hectare se irigă”, a subliniat ministrul Agriculturii.
În ceea ce priveşte amenajarea Olt – Călmăţui, Florin Barbu a precizat că realizarea la treapta întâi este în proporţie de 90% finalizată şi s-a semnat contractul de lucrări şi pentru treptele a 2-a şi a 3-a.
„Ştiţi că pe perioadă de vară, atunci când constructorii pot lucra foarte bine, solicitările sunt mari de apă. Atunci noi trebuie să sistăm lucrările la sistemele de irigaţii şi să le începem undeva la sfârşitul lunii august-septembrie, când dumneavoastră terminaţi de irigat”, a punctat şeful de la Agricultură.
Pe de altă parte, ministrul a adăugat că s-a convenit şi vor fi găsite soluţiile şi sumele necesare astfel încât fermierii care sunt incluşi în organizaţii de udători să poată achiziţiona, pe o schemă cu 30% contribuţia beneficiarilor, echipamente de irigat.
Sursa: AGERPRES