Asociația Națională Cultul Eroilor: ”Cimitirul de la Valea Uzului are un caracter internațional și nu poate fi considerat un cimitir exclusiv unguresc”

Filiala Bacău a Societății Cultul Eroilor spune că, deși nu poate exprima încă un punct de vedere tranșant în problema faptelor petrecute în Cimitirul de la Valea Uzului, întrucât mai este un proces pe rol în privința graniței dintre județe, afirmă cimitirul nu poate fi considerat un cimitir exclusiv unguresc, a relatat cotidianul Deșteptarea, scrie activenews.ro.
„Primăria Dărmănești a pus în aplicare, pe 29 iunie, sentința irevocabilă și definitivă a Curții de Apel Bacău și a înlăturat crucile ridicate în Cimitirul Eroilor din Valea Uzului pentru eroii români, dar și monumentul amplasat în incintă. În legătură cu acest fapt, știind că pe rol mai e un proces în instanța de judecată, un proces de delimitare a grănițuirii între județele Bacău și Harghita, prin care cei din Sânmartin reclamă că cimitirul s-ar afla pe teritoriul comunei harghitene, noi, Filiala Județeană Bacău a Asociației Naționale „Cultul Eroilor”, nu putem exprima tranșant un punct de vedere prin care să condamnăm acest gest. Abia la finalul procesului de grănițuire ne vom putea exprima părerea despre situația Cimitirului Eroilor din Valea Uzului.
Între anii 1926-1927 Societatea „Cultul Eroilor” – înființată în anul 1919 cu denumirea „Societatea Mormintelor Eroilor Căzuți în Război”, având scopul de a organiza și conserva cimitirele combatanților din Primul Război Mondial – a reorganizat și cimitirul militar din Valea Uzului. Conform listei din 1927, în acest cimitir erau îngropați nu doar soldați unguri ci și germani, ruși, români, sârbi, austrieci, din care cauză cimitirul are un caracter internațional și nu poate fi considerat un cimitir exclusiv unguresc.
Problemele au început în anul 1994 și, conform presei, au fost profanate mormintele soldaților nemaghiari prin schimbarea numelui sau etniei, fiind tratați ca soldați maghiari sau necunoscuți. Reamenajarea cimitirului a fost făcută de către autoritățile maghiare și a avut ca scop maghiarizarea cimitirului, dovedită și de inscripțiile afișate. Autoritățile române de atunci nu au avut nicio reacție.
Cert este că odată cu ridicarea din cimitir a simbolurilor creștinești, a crucilor amplasate pentru a marca faptul că acolo au fost înmormântați și militari români căzuți în luptele din Primul și cel de-Al Doilea Război Mondial, s-a pus în aplicare o decizie executorie a justiției, a Curții de Apel din Bacău, prin care s-a hotărât scoaterea crucilor. Instanța de judecată a obligat desființarea crucilor și a monumentului din cimitir. Iar autoritatea locală din Dărmănești a făcut ce a obligat-o legea: retragerea crucilor considerate a fi fost amplasate ilegal. Prevederea legală trebuia respectată.
Avem informații că există documente care atestă caracterul internațional al cimitirului.
Noi credem că era înțelept dacă, înainte de a se pune în execuție aducerea de acum la starea inițială a terenului cimitirului, cele două părți implicate în acest conflict, Consiliul Local din Dărmănești și Consiliul Local din Sânmartin, să fi organizat o mediere în acest caz, să se găsească o soluție amiabilă. Dar, o întrebare importantă pe care ne-o punem este: ce soartă vor avea crucile scoase acum din acel cimitir, ce se va întâmpla cu ele?”, a declarat Dănuț Voicu, președintele Filialei județene Bacău „Colonel Corneliu Chirieș” a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare