Traficul de internet în roaming a crescut, în 2022, de 20 de ori în cazul utilizatorilor din Republica Moldova găzduiţi în roaming în România, respectiv de aproape 3 ori, în cazul utilizatorilor din România găzduiţi în roaming în Republica Moldova, potrivit Raportului comun după primul an de aplicare a Acordului de roaming între cele două ţări.
„Creşterea traficului de roaming bilateral a fost consecinţa ieftinirii tarifelor acestor servicii, realizată de operatorii din cele două state în aplicarea Acordului. Astfel, în Republica Moldova, utilizatorii de roaming cu România s-au bucurat de o scădere esenţială şi rapidă a tarifelor prin aplicarea „roamingului ca acasă” cu România. În România, reducerile tarifelor pentru roamingul cu Republica Moldova au fost mari, în special pentru internetul în roaming (-65%). Conform raportului, costul coşului mediu de consum în roaming în cele 2 state a scăzut cu aproape 70% în cazul utilizatorilor din Republica Moldova şi cu 30% în cazul celor din România”, precizează Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) într-un comunicat transmis vineri AGERPRES.
Potrivit sursei citate, în ceea ce priveşte apelurile internaţionale bilaterale, reducerile tarifelor au fost, cu unele excepţii, sub aşteptări în ambele state, astfel că evoluţia consumului a fost modestă: creşteri de 25-27% în volum (număr de minute), depăşite însă de creşterile numărului de utilizatori unici care au efectuat astfel de apeluri în 2022 (creşteri de 32-46%). Astfel, consumul mediu de apeluri internaţionale/utilizator a scăzut, în ambele state.
Cele două autorităţi de reglementare vor continua monitorizarea şi raportarea evoluţiilor şi efectelor Acordului.
Guvernele României şi Republicii Moldova au semnat pe 11 februarie 2022 un Acord privind reducerea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming internaţional şi a celor de apeluri internaţionale între cele două state. Acordul a intrat în vigoare pe 25 martie 2022 şi este pus în aplicare cu sprijinul cu sprijinul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) din Republica Moldova, respectiv cu sprijinul Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), în România.
Acordul urmăreşte să creeze cadrul de colaborare între cele două state în scopul reducerii sustenabile a tarifelor de furnizare, pe piaţa cu amănuntul, a serviciilor de roaming internaţional: voce, SMS şi date, respectiv a celor de apeluri internaţionale între cele două state.
Sursa: AGERPRES