REPER: Guvernul ascunde baronizarea României în ordonanţa privind cheltuielile publice

Partidul REPER susţine că Guvernul ascunde „baronizarea” României în ordonanţa privind cheltuielile publice, în contextul în care, potrivit declaraţiilor ministrului Finanţelor Publice, descentralizarea serviciilor publice se va face de la 1 ianuarie 2025 prin eliminarea instituţiilor deconcentrate de control de la nivel central şi trecerea acestora în subordinea Consiliilor judeţene, iar în acest fel direcţiile de cultură, sănătate publică, inspectorate şcolare nu-şi vor mai putea exercita atribuţiile de control, inspecţie şi avizare asupra instituţiilor judeţene, scrie Agerpres.

REPER cere „urgent” explicaţii premierului Marcel Ciolacu şi ministrului Finanţelor Publice, Marcel Boloş, cu privire la urgenţa măsurii anunţate ca parte a OUG privind reducerea cheltuielilor publice şi atrage atenţia că ordinea constituţională a atribuţiilor de control, inspecţie şi avizare a instituţiilor deconcentrate nu poate fi schimbată „peste noapte” printr-un OUG.

Potrivit unui comunicat de presă al REPER, „gestiunea fondurilor europene va fi grav afectată, întrucât mecanismele de control şi inspecţie vor fi profund viciate, contravenind legislaţiei comunitare”.

„Marcel Ciolacu reuşeşte ce n-au putut Năstase şi Dragnea să facă: baronizarea României. Exista un singur spin în coasta şefilor politici de la judeţ, controlul pe care îl exercitau direcţiile de specialitate deconcentrate. Deja PSD şi PNL au anulat măsurile guvernului tehnocrat din 2016 care prevăzuseră management profesionist pentru spitale, şcoli etc. şi au politizat tot în local. Zilele acestea însă, ca de obicei pe furiş, printr-o măsură împachetată ca tăiere de cheltuieli de la buget, se ascunde poate cel mai perfid plan de a controla ţara în mod feudal. Mutarea direcţiilor deconcentrate la nivel judeţean nu produce nici o economie, dar în mod cert scapă de orice control, inspecţie sau avizare pe decidenţii judeţeni şi locali”, a declarat Dragoş Pîslaru, copreşedinte REPER.

El a adăugat că la Spitalul Urziceni unde o femeie a născut pe trotuar s-a făcut „măcar” un control al Direcţiei de Sănătate Publică Ialomiţa. „Cine o să mai controleze un spital controlat politic local, dacă direcţia se mută la CJ controlat politic local? La fel, dacă un Consiliu judeţean ar vrea să facă ceva ilegal asupra unei clădiri monument istoric, până acum îl putea opri Direcţia de Cultură şi Patrimoniu, de acum scapă de orice control dacă direcţia este preluată şi dizolvată în aparatul CJ. Ei vor centra, ei vor da cu capul. Baronii PSD-PNL”, a explicat Pîslaru.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare