În fiecare an, în România, sunt înregistrate circa 100.000 de persoane care sunt diagnosticate cu cancer, dintre care sub 500 sunt copii. Tot în fiecare an, peste 20.000 de pacienţi cu suferinţe oncologice mor din cauza unui cancer prevenibil sau tratabil, potrivit raportului OCDE – Profilul de ţară privind cancerul – România 2023, scrie r3media.ro.
În acest context, Planul Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului (PNPCC), despre care s-a tot vorbit în ultimii 22 de ani, părea să aducă speranţe pacienţilor oncologici privind accesul cât mai rapid la diagnostic şi tratament.
Însă, deşi a fost promulgat de preşedintele Iohannis încă din noiembrie 2022, iar normele de aplicare ar fi trebuit să apară din iunie 2023, acest Plan este încă nefuncţional pentru că ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila, deşi prezent la ceremonia semnării acestui act, ulterior acestui moment a fost de părere că sunt necesare modificări şi adaptări ale textului actual.
Săptămâna trecută, Guvernul a aprobat o ordonanţă care modifică Planul Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului. Ca de obicei, în astfel de situaţii, normele de aplicare vor fi aprobate într-o şedinţă viitoare. Între timp, Ministerul Sănătăţii a publicat proiectul de hotărâre, care reglementează modalitatea de implementare a unor măsuri prevăzute în PNPCC şi fixează termene, cuprinse între o lună şi trei luni, pentru mai multe ordine de ministru care vor asigura aplicarea efectivă a Planului.
„Toată lumea vede că se tergiversează punerea în aplicare a acestui Plan. Din noua ordonanţă a dispărut articolul 7, cel care menţiona obligativitatea apariţiei normelor în maximum 180 de zile de la promulgare, adică în iunie anul acesta. În felul acesta, s-au asigurat că nu-i mai putem da în judecată. Până acum, noi am câştigat peste 300 de procese cu statul, în favoarea bolnavilor de cancer. Ne vom sfătui cu avocaţii noştri şi vom vedea ce se poate face. Vom trimite scrisori, în care vom arăta ce ni se întâmplă, tuturor amsadelor ţărilor din Uniunea Europeană. Zilnic primim apeluri disperate de la bolnavi de cancer sau de la părinţii copiilor cu această boală că au acces greu la investigaţii. Sunt pacienţi cu cancer bronho-pulmonar care fac investigaţii câte 4-6 luni şi care nu mai apucă nici să înceapă tratamentul. Testările genetice se fac foarte greu şi durează, pentru că nu toate centrele oncologice pot face acest lucru şi se trimit analizele în doar 2-3 locuri din ţară sau în străinătate. Decalajul dintre noi şi media europeană este de 4-6 ani privind accesul la medicamente inovative”, a menţionat Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România dar şi preşedinte al Alianţei pacienţilor cronici din România, citat de Ziarul de Iaşi.
Proiectul de hotărâre de guvern stabileşte şi paşii următori care trebuie făcuţi de Ministerul Sănătăţii în vederea implementării Planului naţional de combatere a cancerului:
- Elaborarea Setului de recomandări pentru diagnosticul fiecărui tip de cancer, care va cuprinde semnele clinice de alarmă, algoritmul de diagnostic, cu etape specifice, respectiv toate investigaţiile necesare pentru fiecare din etapele diagnosticului de cancer, de la primul consult medical şi până la iniţierea tratamentului specific tipului de cancer.
Setul de recomandări va fi elaborat de către comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii şi aprobat prin ordin al ministrului Sănătăţii în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a hotărârii de guvern.
- Stabilirea Traseului pacientului, specific fiecărui tip de cancer, şi dezvoltarea instrumentelor de management a intervalelor de timp caracteristice fiecărei etape. Traseul pacientului trebuie aprobat prin ordin al ministrului Sănătăţii în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a ordinului de aprobare a setului de recomandări pentru diagnostic.
„În acest sens, este absolut necesară elaborarea unor algoritmi de diagnostic, care să cuprindă (enumerate) toate investigaţiile necesare pentru toate etapele diagnosticului oncologic, de la primul consult medical şi până la iniţierea tratamentului specific tipului de cancer”, se arată în nota de fundamentare.
Pentru îmbunătăţirea managementului de caz al pacienţilor cu cancer este necesară o abordare unitară la nivelul tuturor spitalelor care acordă servicii medicale şi îngrijiri conexe pacientului oncologic. Astfel, criteriile de clasificare şi ierarhizare a unităţilor sanitare care acordă servicii medicale şi alte îngrijiri conexe vor fi aprobate prin ordin al ministrului Sănătăţii, în termen de 30 de zile de la data intrării in vigoare a hotărârii de guvern.
- Elaborarea Standardelor de certificare şi metodologia de evaluare a calităţii serviciilor de diagnostic al cancerului oferite de furnizorii de servicii medicale, precum şi a manualului calităţii serviciilor de diagnosticare a cancerului, de către comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii. Acestea vor fi aprobate prin ordin comun al ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS), în termen de 3 luni de la data intrării în vigoare a hotărârii de guvern.
Standardele de certificare a calităţii cuprind criterii minimale care trebuie îndeplinite de furnizorii de servicii medicale care doresc să intre în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate pentru furnizarea serviciilor medicale de diagnostic al cancerului.
Manualul calităţii serviciilor de diagnosticare a cancerului cuprinde procedurile necesare pentru atingerea standardelor de calitate pentru fiecare metodă de diagnostic în parte.
- Formularele standardizate la nivel naţional pentru raportarea rezultatelor investigaţiilor clinice şi paraclinice utilizate în stabilirea diagnosticului de cancer urmează să fie aprobate prin ordin al ministrului Sănătăţii în termen de 3 luni de la data intrării în vigoare a hotărârii de guvern.
Fiecare formular specific standardizat pentru tipul de investigaţie utilizat va conţine un pachet minim de date necesar exprimării uniforme a diferitelor componente ale diagnosticului şi va fi utilizat obligatoriu de către furnizorii de servicii medicale aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate şi care participă, în diverse etape, la stabilirea diagnosticului de cancer.
- Actualizarea Curiculei de pregătire pentru specialităţile medicale implicate în prevenţia, diagnosticul şi tratamentul pacientului cu cancer, în scopul creşterii calităţii diagnosticului, tratamentului şi îngrijirilor medicale
- Definirea tipurilor de servicii de consiliere psihologică a pacientului oncologic, precum şi condiţiile acordării acestora, ca urmare a impactului pe care îl poate avea o afecţiune oncologică asupra unui pacient şi asupra membrilor familiei acestuia.
Aceste tipuri de servicii vor fi stabilite prin ordin al ministrului Sănătăţii, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a hotărârii de guvern.
- Accesul pacienţilor cu cancer la servicii de îngrijiri paliative este esenţial si reprezintă o modalitate de îmbunătăţire şi menţinere a calităţii vieţii atât pentru pacientul oncologic, cât şi pentru apropiaţii acestuia. Planul naţional de îngrijiri paliative va fi aprobat prin ordin al ministrului Sănătăţii în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a hotărârii de guvern.
- Elaborarea unui ghid de prevenţie integrată a îmbolnăvirii prin cancer, care va conţine recomandări privind prevenţia primară şi secundară a cancerului, pe baza cărora medicii de familie să furnizeze consultaţii preventive pacienţilor în condiţii de calitate şi eficacitate.
Ghidul va fi elaborat de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), împreună cu comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii, şi aprobat prin ordin al ministrului Sănătăţii – termen 45 de zile.
- Elaborarea planurilor de extindere a unor programe regionale de screening pentru cancerul de col uterin, de sân şi colorectal, precum şi a planurilor de dezvoltare şi desfăşurare a programelor de screening pentru cancerul de prostată, în conformitate cu recomandările europene. Metodologiile de implementare a programelor de screening trebuie aprobate prin ordin al Ministrului Sănătăţii în termen de 45 de zile.
- Realizarea Planului de acţiune pentru definirea şi organizarea reţelei de centre integrate de diagnostic şi tratament al cazurilor de oncologie pediatrică. Planul trebuie aprobat prin ordin al ministrului Sănătăţii în termen de 30 de zile.