Cozmin Gușă: „Nu mai trebuie sport, teatru, cărți la o populație de dobitoci, le-ajunge drogăngeala şi alde Gheboasă a lu’ GLOBAL!”

„Fac acest editorial astăzi, prieteni, ca să arăt premeditarea anti-națională de tip jegos și pe din dos, așa, de a pune la pământ și ce ne-a mai rămas din sport, cultură, respectiv teatru și editarea de cărți, deși e evident că Marcel Ciolacu și ai săi dau înapoi cu reforma bugetară, în această formă propusă de Bruxelles, atenție, v-am avertizat despre acest lucru încă de acum două săptămâni, că nu este scrisă în România, este scrisă la Bruxelles, în avantajul corporațiilor multinaționale cu operațiuni în România, iar acum se și vede acest lucru. Se vede și amânarea și ar fi normală. Cum să-i pui în genunchi pe toți românii ca să lași multinaționalele să defileze după cum doresc?”, scrie analistul politic Cozmin Guşă pe solidnews.ro.

„Bravo în acest context pentru presa, puțină, dar consistentă, care s-a ocupat să critice acest proiect de reformă bugetară, reieșit pe surse. Bravo, Petrișor Peiu! Bravo, Anca Alexandrescu, Nicoleta Cone și invitaților lor! Bravo celor din Clubul de Gândire GOLD! Bravo și afaceri.news, care a oferit datele primare despre profiturile ascunse și felul în care corporațiile multinaționale fentează bugetul. Dacă vreți, un semi-bravo și lui Ciolacu, pentru că s-a oprit deocamdată la presiunile astea ale presei, a ascultat ce am vorbit și ce am scris noi. Să sperăm, însă, că a înțeles că este tras pe sfoară și este dus pe un drum fără de întoarcere mai ales pentru el și cariera lui politică, dar în special pentru România

Dar, ce se află în acest proiect referitor la sport și teatru și cărți? Acest proiect, repet, acceptat instant de către preotul-ministru neprofesionist Marcel Boloș și oamenii lui de la Finanțe, care prevede următoarele:

1. referitor la editarea de cărți, se prevede creșterea TVA-ului. Deci cărțile oricum sunt scumpe, sunt puține, tirajele sunt mici, puțină lume își permite să le ia, am văzut că oamenii fac eforturi ca să cumpere cărți în special pentru copiii sau nepoții lor, elevi sau studenți. O creștere de TVA le-ar scumpi în plus, dar, mai mult, ar bulversa total desfacerea acestor cărți, care ar trece printr-un proces de câteva luni în care să fie reetichetate cu noul preț, treabă care le revine editurilor care și-așa, în afară de cele care sunt pe butoane, sunt la limita supraviețuirii.

2. Sportul. La capitolul sport, apare din proiectul de reformă bugetară, scris la Bruxelles, desființarea potențială a tuturor cluburilor sportive care nu au 50 de angajați și credeți-mă: în această situație sunt peste 75% dintre aceste cluburi, fie că sunt private, fie că sunt ale primăriilor. În aceste cluburi se pregătesc toți sportivii României, toți campionii României, și în afară de Dinamo, Steaua sau alte câteva cluburi de tradiție nu știu prea multe care să aibă mai mult de 50 de angajați. Din nefericire, primării performante, cum ar fi primăria din Craiova, în baza acestei propuneri de reformă bugetară, au făcut deja demersurile ca să își închidă 90% din cluburile sportive pe care le au, acolo la Craiova rămânând, din cât am înțeles, cu baschetul sau cu voleiul. La fel la Pitești, la fel la Cluj, la fel la Iași, la fel la Timișoara, la fel în multe alte locuri.

În plus, s-ar prevedea ca nici măcar fotbalul să nu mai poată să fie finanțat de către primării, care este o mare prostie! Nu sunt un suporter al dezvoltării fotbalului, el se dezvoltă de la sine, eu sunt cu celelalte sporturi, sunt și fan de fotbal, dar comunitățile au nevoie de aceste echipe. Eu văd sutele de oameni care se adună în Cornu când echipa are meci și nu comentează nici unii, nici alții. Deci sporturile de echipă nu vor mai putea să fie finanțate. Vă dați seama echipele noastre performante în grupele europene la handbal, la baschet, la volei sau la rugby rămân fără finanțări de la primării, adică de la administrație. Se duc pe copcă.

În paralel am văzut în proiectul ăsta de reformă bugetară că se prevede trecerea infrastructurii administrative de la Agenția Națională pentru Sport la primării și consilii județene. De ce? Că să le fure baronii, de-aia! Doar nu vă gândiți pentru ca să fie mai bine administrat și mai temeinic sportul de performanță.

În fine, la punctul trei, cultura, teatrul de asemenea nu vor mai fi finanțate, conform acestui proiect, teatrele care au mai puțin de 50 de angajați; să știți că sunt aproape toate teatrele din țară. Am avut deseori satisfacția să văd cum în provincie aceste teatre, care au depus eforturi să aducă regizor, să aducă actori, să monteze piese deosebite, aveau sălile arhipline și nu puteai, decât cu pile, ceea ce s-a întâmplat de obicei, să intri la câte o reprezentație, stăteai pe strapontină, pe câte un scaun încropit acolo, pentru că cele câteva sute de locuri în provincie erau pline. Această reformă a Bruxelles-ului este prevăzută să pună pe butuci și activitatea de teatru, în primării, care vor să facă varză ca să aibă 50 de angajați, comasează teatrele cu filarmonicile cu teatrele de păpuși, sigur, cu mai puțini șefi și cu un șef care fie nu se pricepe la muzică, fie nu se pricepe la teatru, dar asta e viața.

Concluzia: se prevede austeritate aici, repet, pe din dos și într-un mod jegos, dar avem parte de huzur financiar la festivaluri de tip Untold și altele. Unde adică? Acolo unde se consumă droguri și muzică proastă, gen Gheboasă și unde vin vedetele celor de la Global, apropo de dezvăluirile lui Andrei Gușă din acest weekend, cine sunt vectorii și cum sunt angajați toți de această companie ciudată numită Global, care contribuie, împreună cu acest proiect de reformă, la îndobitocirea și mai mult a unei populații deja abuzată grav. Îl parafrazez pe Churchill, apropo de mersul la război și renunțarea la cultură, la sport: pentru ce să mai mergem la război sau pentru ce să mai facem sacrificii, dacă renunțăm la cultură, la cărți și la teatru?”, scrie Guşă.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare