Junta din Myanmar, acord de cooperare electorală cu Moscova

Myanmarul a semnat un acord de ”cooperare în materie de activităţi electorale” cu Rusia, au anunţat miercuri media de stat birmane, potrivit AFP, informează Agerpres.

Moscova este un aliat valoros pentru junta care a preluat puterea în această ţară din Asia de Sud-Est printr-o lovitură de stat în 2021, furnizându-i arme şi sprijin diplomatic.

Regimul militar de la Naypyidaw a promis că va organiza alegeri naţionale, dar aflat în dificultate în teren în faţa unei rezistenţe în creştere a amânat de mai multe ori scrutinul.

Alegerile vor fi organizate probabil în 2025, au explicat la începutul acestei luni doi reprezentanţi au partidelor aprobate de puterea militară.

Şeful juntei, Min Aung Hlaing, s-a întâlnit cu preşedintele rus Vladimir Putin anul trecut în timpul uneia dintre numeroasele sale deplasări în Rusia de la preluarea puterii şi armata birmană a calificat drept ”justificată” invadarea Ucrainei de trupele ruse.

Reprezentanţi ai comisiei electorale formate de regimul militar au semnat un ”protocol de acord pentru cooperare în activităţile electorale” cu omologii lor ruşi în timpul unei vizite recente în Rusia, a relatat cotidianul de stat Global New Light of Myanmar.

Delegaţia ”a studiat de asemenea metodele electorale ruse, condiţiile de organizare a alegerilor şi procedurile campaniei”, potrivit publicaţiei.

Moscova a invitat junta ca observator la alegerile prezidenţiale din primăvara anului viitor, un scrutin care ar urma să îl menţină pe Vladimir Putin la putere cel puţin până în 2030, în contextul în care opozanţii săi se află în închisoare sau trăiesc în exil.

La data loviturii de stat, în februarie 2021, generalii birmani au formulat acuzaţii de fraude electorale generalizate la alegerile desfăşurate în noiembrie 2020 şi câştigate de Liga Naţională pentru democraţie (LND), partidul lui Aung San Suu Kyi.

De partea lor, observatorii internaţionali declaraseră că alegerile respective au fost libere şi echitabile.

În luna martie, comisia electorală a dizolvat LND pentru faptul că nu s-a reînscris în conformitate cu noua lege electorală elaborată de regimul militar.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare