Varujan Vosganian: Stalin învinge din nou prin agresiunea Azerbaidjanului împotriva armenilor din Nagorno Karabakh

„Teritoriul denumit Nagorno Karabakh a aparținut dintotdeauna poporului armean. Trecerea abuzivă, de către bolșevici, a acestui ținut muntos între frontierele Azerbaidjanului nu-i poate răpi însușirea de a fi parte integrantă a Patriei armene. Lupta armenilor pentru a trăi liber în patria lor este legitimă”, scrie fostul ministru Varujan Vosganian, pe Facebook.

„În ziua de 19 septembrie a.c., după nouă luni de blocadă, armata azeră a pornit o agresiune pe scară largă împotriva populației armene din zonă. Au fost bombardate localități, s-au înregistrat numeroase victime în rândul populației civile, printre răniți și morți aflându-se și copii. Pretextul conducerii azere cum că ar fi vorba despre o operațiuni anti-teroristă este ridicol, apărarea patriei în lăuntrul propriilor frontiere nu poate fi un act de terorism.

Este, de fapt, o agresiune militară care încalcă toate acordurile convenite până acum, o continuare a violării sistematice a drepturilor omului, o acțiune având ca scop înglobarea forțată a acestui teritoriu între frontierele Azerbaidjanului. Operațiunea a fost posibilă datorită îngăduinței excesive arătate de statele democratice care i-au sugerat conducerii de la Baku, printr-un comportament preocupat doar de interese economice de conjunctură, că Azerbaidjanului îi este permis orice, de la încălcarea normelor democratice în propria țară până la cruzimile săvârșite împotriva populației armene din Nagorno Karabakh.

De mai bine de un secol, statele democratice, lumea creștină, prin indiferența față de suferințele victimelor din rândul armenilor și prin îngăduință față de călăii lor, au rămas datoare poporului armean. Trăim un moment de răscruce în care, printr-o atitudine fermă de condamnare a agresiunii azere și prin luarea unor măsuri de constrângere, prevăzute în legislația internațională, comunitatea internațională poate contribui la stoparea operațiunilor militare, reîntoarcerea la masa negocierilor și protecția populației armene din Nagorno Karabakh a cărei existență este grav amenințată”, scrie Vosganian.

„Conflictul, care mocnește de peste 30 de ani, s-a încheiat în două zile cu victoria Azerbaijanului și restabilirea controlului asupra teritoriului său recunoscut la nivel internațional. Ministerul azer al Apărării a declarat că s-a ajuns la un acord în Karabah”, anunță Mediafax, potrivit activenews.ro.
„Armata azeră a lansat marți o „operațiune antiteroristă”, cerând ca forțele din Karabah să ridice steagul alb și să își dizolve „regimul ilegal”.
Fără niciun mijloc de sprijin din partea Armeniei vecine și după o blocadă eficientă de nouă luni, etnicii armeni au cedat, informează sursa citată.
În urma conflictului, Mănăstirea Amaras, recunoscută pentru moștenirea sa apostolică, a fost capturată de forțele azere.
Amaras a fost înființată în secolul al IV-lea de Sfântul Grigorie Iluminatorul, care a convertit Armenia la creștinism în anul 301 d.Hr., transformând-o astfel în primul regat creștin din lume.
Biroul de presă al Arhiepiscopiei Armene și-a exprimat îngrijorările cu privire la atrocitățile la care este supusă populația creștin-ortodoxă armeană din zonă, adresând o scrisoare Ministerului Afacerilor Externe al României. Redăm mai jos documentul:
Stimată doamnă Ministru,
Am luat la cunoștiință din comunicatul Ministerului Afacerilor Externe al României, referitor la situația din regiunea Nagorno Karabagh și, în calitate de Întâistătător al Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România, dorim să exprimăm un profund sentiment de indignare și dezamăgire față de poziția exprimată în acest comunicat, prin care MAE nu recunoaște dreptul poporului armean din Arțsakh la autodeterminare și la organizarea unor alegeri prezidențiale legitime și constituționale.
În calitate de reprezentanți ai Bisericii Armene din România, suntem profund atașați valorilor de dreptate, pace și respect pentru toate comunitățile. Ne-am fi așteptat ca România să fie un exemplu în această privință și să sprijine demersurile de reconciliere și pace în regiunea Nagorno Karabagh.
Este cu totul regretabil și inacceptabil ca România, o țară cu o istorie bogată și o tradiție de respect față de diversitatea culturală și etnică, văzând atrocitățile cărora este supusă populația creștin-ortodoxă armeană din această regiune, prin acțiuni de epurare etnică și genocidale puse în acțiune de către regimul dictatorial al Azerbaijanului, să contribuie la escaladarea tensiunilor prin astfel de comunicate.
Nu putem să nu observăm că acest comunicat este în detrimentul valorilor și principiilor democratice pe care România pretinde că le promovează în relațiile internaționale. Refuzul de a recunoaște alegerile prezidențiale din Arțsakh este o manifestare gravă de ignoranță față de realitate și față de suferința populației armene din această regiune.
Nutrim speranța că Guvernului României să reconsidere această poziție și să susțină eforturile de soluționare pașnică a conflictului din regiunea Nagorno Karabagh, în concordanță cu drepturile omului și aspirațiile legitime ale poporului armean.
Cu speranța că România va reconsidera acest punct de vedere și va adopta o poziție mai echilibrată în viitor, vă rugăm să acceptați exprimarea noastră sinceră de dezamăgire și îngrijorare față de actuala poziție a Ministerului Afacerilor Externe al României.
Preasfințitul Episcop Datev Hagopian
Întâistătătorul al Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România
Exarhul Eparhiei Bisericii Armene din Bulgaria
Delegatul Patriarhal pentru țările balcanice
Biroul de presă al Arhiepiscopiei Armene”, scrie activenews.ro.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare