Dungaciu: Ţările sud-est europene nu acceptă globalismul Occidentului; ideile naționale încep să se manifeste tot mai puternic

Prof. univ. dr. Dan Dungaciu, Directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române a susținut prelegerea „Biserică și identitate. Provocări în spațiul ortodox contemporan”, la Patriarhia Română, în cadrul simpozionul de teologie canonică și drept bisericesc organizat la Palatul Patriarhiei, scrie r3media.ro.

Conform agenției Basilica, profesorul Dungaciu a spus că direcția spre structuri „supranaționale, supraidentitare”, „s-a cam încheiat”.

„Iar ideile locale, ideile naționale încep să emeargă chiar unde nu ne așteptăm. Dacă ne uităm la ce se întâmplă în Ucraina din punctul acesta de vedere, Ucraina este mai degrabă victoria suveranismului și victoria ideii naționale”, a explicat Dan Dungaciu.

Sociologul explică faptul că globalizarea este pusă sub semnul întrebării.

„Ideea de bază a fost ca Estul să devină Occident. Nu a devenit. Nu toți oamenii vor să devină occidentali. Și acum suntem într-o stare de regândire a chestiunilor identitare la nivel politic și la nivel strategic. E o lume care începe să se schimbe sub ochii noștri. E fascinant, chiar dacă dureros din multe puncte de vedere”, a adăugat profesorul universitar.

Profesorul Dungaciu a făcut o comparație între situația din Ucraina și cea din Moldova.

„În Ucraina, resurecția religioasă vine mână în mână cu resurecția identitară. O biserică trebuie să fie autocefală. Poporul ucrainean, diferit de poporul rus, trebuie să aibă Biserica lui. În Republica Moldova lucrurile sunt mai complicate, pentru că este vorba despre același popor. Ce se întâmplă acolo rămâne neclarificat.”

„Este limpede că în Moldova, indiferent de guvernarea de acolo, e o tensiune identitară neclarificată și de aici disputa dintre cele două Mitropolii. La bază este o discuție, o dispută identitară: dacă-și spun moldoveni, e o biserică (a Rusiei – n.red.); dacă-și spun români, e o Biserică românească”, a subliniat profesorul.

Domnia sa a subliniat care crede că ar trebui să fie rolul României.

„Probabil că ar merita ca România să devină până la urmă un traducător pentru spațiul occidental și american a ceea ce se întâmplă din punct de vedere al evoluțiilor din regiune. Nu mă refer aici numai la fostul URSS, mă refer și la statele din Balcani”, a opiniat Dan Dungaciu.

Pericolul care paște Biserica Ortodoxă „va fi când vor fi presiuni de tip geostrategic, geopolitic, nu doar de tip identitar”, a continuat el. „Adică adeziunea față de o anumită viziune ecleziologică din rațiuni geopolitice.”

„E nevoie de poziția celei mai semnificative Biserici (Biserica Ortodoxă Română – n.red.), practic, între cele două presiuni – greacă și rusă – inclusiv pe acest tărâm, pe tărâmul dezbaterii publice – à propos de geopolitica ortodoxă.”

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare