Noul partid al lui Ben Oni Ardelean se va numi „Mișcarea Speranței”. Documentele programatice, scrise într-o limbă română aproximativă

Partidul fondat de deputatul Ben Oni Ardelean (ex-PNL) se va numi „Mișcarea Speranței”, relevă surse din interiorul formațiunii, în exclusivitate pentru r3media.ro.

În documentele programatice ale partidului ( („Conceptul Mișcarea Speranței” și „Constructul teoretic-ideologic” ) se vorbește despre faptul că actualele mari partide, PSD și PNL și-au pierdut credibilitatea atât prin crearea de „alianțe nefirești” cât și prin „oportunismul și blaturile politice”.

„Partidele tradiționale cunoscute din tranziția post-comunistă au ieșit de o bună perioadă din linia ideologică declarată, generând astfel anomalii publice, atât prin alianțe nefirești (de la stânga extremă la dreapta extremă, respectiv: PSD-PNL; PSD-PDL; PSD-PRM; PNL-USR etc.), cât și prin politici ciudate (exemple multiple, cum ar fi partid de stânga dând legi de dreapta, iar partide de dreapta având politici publice de stânga). Efectul imediat pentru lipsa de coerență politică, practica unor politici publice contrare poziționării ideologice declarate etc., a fost „căderea între scaune”, adică nu poți să joci și pe stânga și pe dreapta, după oportunism. Oportunismul și blaturile politice au distrus credibilitatea politică a acestor partide și a politicienilor. Politica „catch-all”, adică prinde-i pe toți, un fel de a împăca și capra și varza, a condus la decredibilizarea partidelor clasice postdecembriste”, susțin cei de la „Mișcarea Speranței”.

Pe lângă alianța PSD-PNL, atacați sunt și cei de la AUR, fără să fie numiți. Deși se declară de ideologie conservatoare, în documentele programatice ale partidului ce se va crea, se folosește exact limbajul liberal, care denumește partidele conservatoare drept „partide extremiste, a căror singură politică publică este circul, violența, scandalul etc., care nu au soluții pentru crizele multiple actuale și nici lideri responsabili, ci doar slogane fără acoperire”.

Această formațiune urmărește implementarea unui proiect de țară denumit „Transform@România”, dar nu oferă mai multe detalii despre ce presupune.

Noua formațiune se definește astfel: „Mișcarea Speranței este o platforma politică creată pentru a coagula forțe politice, entități și persoane individuale, în dorința de a prezenta în fața românilor un proiect de țară realist, competitiv în spectrul internațional și vizionar, capabil să redea românilor demnitatea și speranța că lucrurile pot printr-un leadership competent, profesionist, să evolueze în bine”.

Din punct de vedere politic, formațiunea se declară parte a unei Europe „fondată de creștin-democrați” . Documentele vorbesc, într-o limbă română ciudată despre faptul că membrii partidului se declară „continuatorii păstrării valorilor morale iudeo-creștine care au fondat europenismul și trans-atlantismul, care au garantat pacea și securitatea, singurele care pot conferi o politică coerentă pentru o europeni”.

„Mișcarea Speranței” se declară garant al libertății de exprimare, a „identității fiecăruia”, a practicării credinței și ale drepturilor fundamentale ale fiecărui individ.

Sursele citate precizează că nicăieri în documentele programatice ale noii „mișcări” nu apare menționată explicit protejarea căsătoriei și a familiei, ceea ce ar putea duce cu gândul că „identitatea fiecăruia” se referă infama „identitate de gen”, promovată de activiștii LGBT.

Documentele „Mișcării Speranței” care au intrat în posesia redacției („Conceptul Mișcarea Speranței” și „Constructul teoretic-ideologic” )abundă în exprimări ciudate, care par să fie traduse din limba engleză sau, cel puțin, nu sunt rodul unui vorbitor curent de limba română.

Avem „dreptul la practicarea credinței”, care pare adaptarea nefericită a englezescului „the right to practice your faith”. În limba română sunt folosite și statornicite expresiile „libertatea de conștiință” și „manifestare a credinței”.

Un alt exemplu este „Știm că populația tăcută a acestei țări este alături de noi, că își doresc o transformare reală a țării, nu doar o cosmetizare a realității, vorbărie fără rost și minciuni politice”. „Populația tăcută” este o expresie ce pare să traducă stângaci expresia „silent majority”, folosită în Statele Unite de Partidul Republican.

În același registru se înscrie și fraza:  „Liderii Mișcării Speranței și-au propus să facă tot posibilul să scoată țara din acest impas, din bulversajul și haosul în care am ajuns”.

Cuvântul „Bulversaj” nu există în limba română. Iarăși pare o traducere stângace din engleză, dar a cuvântului „turmoil”, care înseamnă „frământări”.

Formulările ultimei propoziții din „Conceptul” partidului, nu lasă loc la prea multe interpretări:

„Dragostea pentru semeni, credința și speranța care ne caracterizează pe noi, liderii mișcării speranței, dorim să fie la baza acestei mișcări politice, capabile să aducă un viitor și o speranță românilor, fiindcă doar împreună putem reuși”.

Nu este clar dacă aceasta este forma finală a documentelor programatice care urmează să fie date publicității, dar autenticitatea lor nu poate fi pusă la îndoială.

De altfel, aceste indicii par să confirme speculația publicației timișorene De Banat, care susține că noua formațiune ar fi de factură protestantă, cu origini în Statele Unite ale Americii.

Aceeași publicație susține că Ben Oni Ardelean nu ar mai fi prins listele PNL pentru alegerile din 2024, motiv pentru care și-a făcut propria formațiune.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare