Gripa aviară a decimat sute de mamifere marine în Uruguay

Circa 400 de exemplare de otarii, între care şi lei de mare, au fost descoperite moarte pe coastele Uruguayului în ultimele săptămâni, au anunţat joi autorităţile, care atribuie această tragedie gripei aviare, informează AFP, notează Agerpres.

De la descoperirea primului caz de gripă aviară H5, pe 5 septembrie, la o otarie ( n.red. – mamifer asemănător cu foca) eşuată pe plaja Cerro din Montevideo, ministerul uruguayan al Zootehniei, Agriculturii şi Pescuitului monitorizează îndeaproape situaţia epidemiologică a acestor mamifere marine.

Această tragedie recentă este atribuită gripei aviare, a declarat pentru AFP Carmen Leizagoyen, responsabilă cu fauna în cadrul ministerului uruguayan al Mediului.

Dintre cele 400 de exemplare eşuate pe coasta Uruguay-ului, 350 au fost deja îngropate pentru a evita răspândirea virusului.

„Nu putem controla această boală. Trebuie doar să aşteptăm ca imunitatea acestei populaţii să îşi facă efectul, dar nu ştim când se va întâmpla aceasta”, a explicat Leizagoyen, adăugând că autorităţile uruguayene continuă cercetările pentru a determina originea infecţiei.

Ministerul uruguayan al Zootehniei, Agriculturii şi Pescuitului a declarat că nu au fost detectate focare de gripă aviară la păsările sălbatice şi domestice. Acesta a precizat, de asemenea, că populaţiile de peşti nu sunt ameninţate.

În Uruguay, populaţia totală de otarii a ajuns la 315.000 de exemplare.

Gripa aviară este o boală fără remediu sau tratament. Virusul H5 provoacă îndeosebi leziuni musculare, neurologice şi respiratorii grave, aminteşte AFP.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare