Cozmin Guşă: USR este pe drumul spre cimitirul politicii şi ei ştiu foarte bine asta; dacă vii cu o listă cu Lasconi, care a fost la PRO TV, reporterița care acum e primar la Câmpulung Muscel și o pui pe primul loc și la parlamentare și azi a apărut pe surse de la G4Media că vor să o pună candidat la prezidențiale… păi, ăsta-i partid? Să mă scuzi, eu sunt cel care apreciază cel mai mult munca de jurnalist, pentru că am vechime aici, dar o știu și pe Elena Laconi – nu e de primul loc la listă de europarlamentare, oricât ar dori ea și oricâte ar spune

Partidele au început deja să-și facă strategia pentru anul electoral 2024. Sondajul INSCOP prezintă că în preferințele cetățenilor rămâne PSD-ul, cu un scor de 31%, urmat de PNL cu 20,5% și AUR cu 19,7%. În emisiunea „România Suverană”, moderată de Alexandra Păcuraru la Realitatea Plus, analistul Cozmin Gușă a explicat care sunt jocurile politice ale momentului și ce arată acestea despre cursul alegerilor de anul viitor, scrie solidnews.ro.

„Voi face o prezentare extrem de realistă a ceea ce se întâmplă în culise din punct de vedere al jocurilor pe baza sondajelor, pentru că e foarte important. În primul rând, vă spun tot din culise că există sunt trei cifre importante, mă rog, a patra e aia de 5% care e un barem care se acordă sau nu se acordă unor partide, adică există niște presiuni și institutele astea trebuie să trăiască, să înțeleagă toată lumea că trebuie să trăiască și între ciclurile de alegeri, și atunci își fac contracte cu partidele politice, mai puține sunt pe comercial, mai mult pe politic, ca să realizeze sondaje pentru ele. Aceste sondaje sunt raportate public așa cum dorește partidul politic, dar cercetarea adevărată, reală este în mâna președintelui de partid sau a secretarului general, de obicei, și mai sunt 1-2 lideri care mai știu cifrele reale.

Am vorbit despre trei cifre, trei borne. Aceste cifre sunt 30, 25 și 15. Ce înseamnă ele? Institutele de sondare presate pentru ca în 2023 să nu dea PSD-ul mai jos de 30%, adică, ok, le mai alunecă piciorul pe la un 29, mai revine PSD-ul pe la un 31, pentru că, dacă se întâmplă acest lucru, scade foarte mult coeziunea internă. Nu trebuie să vă spun mai mult decât trei nume de scandaluri: azilurile groazei, GPL-ul de aici, din apropierea Bucureștiului, și Buzatu de Vaslui și o să vedeți că toate trei sunt legate de PSD. Un al patrulea scandal, dacă vreți, este cel cu Umbrărescu și cu Grindeanu. Deci toate astea sunt legate de PSD. Păi să-i spună ei lu’ mutu’, ca să mă refer așa, în mod popular, că PSD-ul mai stă în 30%. Nu stă, nu a stat și nu mai stă demult, dar există o presiune.

A doua cifră. Cifra de 25% este borna pe care nu trebuie să o depășească AUR în raportările oficiale în 2023, pentru că această cifră de 25% dacă a depășit-o, e limpede că se dă mai multă încredere, se obține o masă critică superioară pentru o rostogolire în favoarea acestui partid și o să vedeți că nu o să depășească AUR-ul în raportări 25% în 2023. E important cum se începe anul electoral, despre asta vorbesc, de fapt cum se începe anul 2024.

Iar cifra 15: nu poate să fie PNL-ul mai jos de 15% raportat și niciun institut de sondare nu o să facă greșeala asta, pentru că și între ei sunt înțelegeri. Sociopolul, CURS-ul și INSCOP-ul au scos trei sondaje într-o săptămână, care, mai mult sau mai puțin, ăla al SOCIOPOL-ului a fost mai darnic cu AUR-ul și mai zgârcit cu PNL-ul; al CURS-ului a fost mai darnic cu PSD-ul, mai zgârcit cu AUR-ul și mai darnic cu Diana Șoșoacă, că tocmai ce-l atacase pe Simion. Sunt diverse jocuri de culise, dar ce trebuie să pricepem este că și sub 5% sunt multe jocuri. USR-ul nu intră în aceste calcule, pentru că la USR nimeni nu se mai așteaptă nici măcar să intre în Parlament. Adică vor avea un rezultat atât de slab la europarlamentare, încât apoi, la locale, vor cădea și mai mult și când vin parlamentarele practic nu vor mai conta. Dacă vii cu o listă cu Lasconi, care a fost la PRO TV, reporterița care acum e primar la Câmpulung Muscel și o pui pe primul loc și la parlamentare și azi a apărut pe surse de la G4Media că vor să o pună candidat la prezidențiale… păi, ăsta-i partid? Să mă scuzi, eu sunt cel care apreciază cel mai mult munca de jurnalist, pentru că am vechime aici, dar o știu și pe Elena Laconi – nu e de primul loc la listă de europarlamentare, oricât ar dori ea și oricât ar spune. Deci USR-ul, după părerea mea, este pe drumul către cimitirul politicii și știu asta și cei care discută.

Dar acolo sub 5% este bătaie mare. Miza importantă este S.O.S-ul, care, în calculele slabe ale strategilor PSD și PNL, se presupune că dacă Șoșoacă îl atacă în continuare pe Simion, așa cum au rugat-o ei și ea face lucrul ăsta, o să scadă Simion. Am discutat asta cu Ion Spânu la Gold FM: exclus! Va crește și Simion, crește și Șoșoacă! Voi n-ați văzut că de vreo lună Șoșoacă nu mai este rusofilă, nu mai este raportată că se duce la Ambasada Rusiei, e o fată bună, e în regulă? Pentru că-l atacă pe Simion. Nu-i problemă, o să crească și Șoșoacă, și Simion, poate se și împacă la final și atunci o să avem la europarlamentare vreo 40% cum am discutat serile trecute.

O miză importantă, dar mai jenantă, Șoșoacă chiar are susținători, este PUSL-ul lui Dan Voiculescu. Ăsta în anumite institute mai apropiate de PSD apare cu 4%, ca să nu le fie rușine pesediștilor că-i au iar pe liste, dar la INSCOP-ul de care vorbești tu astăzi nu apare deloc, pentru că nu apare, n-are lideri, n-are structuri, n-are nimic; îl are pe băiatul lui Piedone, parlamentar de Suceava, și pe Piedone. Aici sub 5% sunt multe mize. Vedeți că Pro România nu mai are mare lucru, mai are 2% sau 3%; va avea mai puțin, pentru că Victor Ponta își consumă capitalul în PSD, ca și comunicator, el e un al doilea purtător de cuvânt după Lucian Romașcanu, după cum v-am spus, al treilea fiind Dana Budeanu, care e din ce în ce mai nervoasă că nu-i place rolul ăsta, nu vrea să-și arate carnetul de partid, dar e acolo, din păcate. PMP-ul există prin structura de aleși locali, nu mai are lideri, Băsescu s-a dat la fund, iar Eugen Tomac nu are alură de lider, el e un foarte bun organizator. Este posibilă o fuziune PMP-USR. Forța Dreptei nu este tolerată acolo din motive ce țin de imaginea proastă, din punctul lor de vedere, a lui Ludovic Orban și de faptul că și-au schimbat azimutul, nu mai vor să o susțină pe Laura Codruța Kovesi, care nu mai vrea să candideze la prezidențiale, după informațiile mele, și atunci nu mai au nevoie de Ludovic Orban. Ei l-ar fi luat pe Ludovic Orban în căruță dacă Kovesi era candidata polului care se forma”.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare