Joi, eurodeputații vor vota o rezoluție care va face bilanțul parcursului Republicii Moldova către Uniunea Europeană.
Republica Moldova, una dintre cele mai sărace țări din Europa, a suferit daune colaterale politice și economice grave din cauza războiului Rusiei împotriva Ucrainei vecine, cu inflație, prețuri la alimente și la energie în creștere, proteste de stradă în capitala Chișinău, întreruperi de curent electric și campanii de dezinformare. Au existat, de asemenea, avertismente cu privire la o lovitură de stat înscenată de Rusia împotriva conducerii pro-europene a țării, pe lângă consecințele actuale ale conflictului înghețat de zeci de ani cu separatiștii sprijiniți de Rusia din Transnistria.
În urma invadării pe scară largă de către Moscova a Ucrainei, Republica Moldova a depus o cerere de aderare la UE în martie 2022 și i s-a acordat statutul de țară candidată la UE în iunie 2022. În aprilie 2023, Parlamentul European a cerut ca negocierile de aderare la UE cu această țară să înceapă până la sfârșitul anului 2023, dacă Moldova va îndeplini cele nouă etape identificate de Comisia Europeană ca necesare pentru deschiderea negocierilor.
Înaintea votului asupra rezoluției, eurodeputații vor dezbate marți cu Comisia și Consiliul ultimele evoluții din Republica Moldova.