Deputatul AUR, Adrian Axinia, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că guvernanții își bat joc de aproximativ 10% dintre angajații din România care lucrează în domeniile construcții, agricultură și industria alimentară.
„Este halucinant faptul că, la o săptămână după promovarea aşa-zisului pachet fiscal – bugetar, Guvernul Ciolacu-Iohannis nu a găsit o soluţie pentru salariile angajaţilor din construcţii, agricultură şi industria alimentară. Este o mostră de incompetență totală să vrei să măreşti salariul minim din anumite domenii şi să sfârşeşti prin a-l micşora. În prezent, la un salariu brut în construcții/agricultură de 4.000 de lei pentru care nu se plătesc contribuții de sănătate, salariul net este de 3.150 lei. Dacă salariul brut devine 4.500 de lei, dar se plătesc contribuții la sănătate de 10%, atunci salariul net devine doar 3.094 lei”, a spus deputatul AUR.
Potrivit acestuia, sunt două probleme fundamentale în privința modului în care acționează Guvernul. În primul rând, vorbim de aproape 545.000 de români afectaţi de măsura Guvernului Ciolacu – Iohannis (PSD – PNL) care lucrează în aceste domenii. De asemenea, guvernanţii par că vor să distrugă trei sectoare economice cruciale unde, întâmplător, capitalul este deţinut de români: construcţii şi agricultură/industria alimentară. În 2022, construcțiile și tranzacțiile imobiliare au o contribuție aproximativ egală la creșterea PIB, având o pondere de 6,3%, respectiv 7,4% la formarea PIB, iar agricultura a avut o pondere de 4,5% în formarea PIB.
Deputatul AUR a solicitat demiterea miniştrilor de Finanţe, Transporturi şi Agricultură care nu scot niciun cuvințel cu privire la aceste salarii.
„Două concepte fundamentale într-un stat de drept, pe care Ciolacu, împreună cu pesediștii și peneliștii lui le-au uitat de tot, sunt stabilitatea şi predictibilitatea. Numai în România se poate să iei hotărâri majore precum creşterea acestor salarii de pe o zi pe alta, respectiv introducerea CASS”, a adăugat Adrian Axinia.
Acesta a subliniat că AUR are soluţii pentru piaţa muncii din România, respectiv creşterea graduală a salariului minim brut până la valoarea de 5.000 lei care se va indexa automat cu rata anuală a inflației. „Ca să înţeleagă angajaţii din construcţii, agricultură şi industria alimentară ce înseamnă asta. La un salariul minim brut de 5.000 de lei, ei ar rămâne cu 3.750 de lei net în mână. Asta faţă de formula Guvernului PSD – PNL cu 3.100 de lei”, a conchis deputatul AUR.