Cozmin Guşă: De la Adrian Năstase, la Băsescu, Iohannis, la pachet cu toți prim-miniștrii și miniștrii din ultimii 20 de ani, toți aceștia sunt responsabili pentru faptul că Austria, prin OMV sau prin Schweihofer sau prin alte companii, ne călărește și ne abuzează aşa cum doresc

„Am citit o știre azi-dimineață (…) prin care presa internațională sugerează că Marcel Ciolacu al nostru joacă tare în relația cu Austria. Au sintetizat asta într-un titlu de tip „Nu Schengen, nu gaz”. Cu alte cuvinte, ca să pricepeți, ei zic că noi avem atâta „curaj”, încât am ajuns să-i condiționăm pe austrieci, care ne blochează intrarea în Schengen, cum? că nu le mai dăm gazul, care e tot al nostru. Râsu’-plânsu’, dacă înțelegeți rapid despre ce e vorba. Dacă nu, o să pricepeți mai bine după aceste explicații”, scrie, pe Facebook, analistul Cozmin Guşă.
„Nu-i doar vina lui Ciolacu că am ajuns aici. Această analiză nu este contra lui. Povestea despre cum au ajuns austriecii de la OMV să conducă la propriu România v-am zis-o de mai multe ori: de la Adrian Năstase, la Băsescu, Iohannis, la pachet cu toți prim-miniștrii și miniștrii din ultimii 20 de ani, toți aceștia sunt responsabili pentru faptul că Austria, prin OMV sau prin Schweihofer sau prin alte companii, ne călărește și ne abuzează chiar într-un asemenea mod, iar în acest răstimp de 20 de ani acești austrieci s-au îndestulat cu gaz și petrol super ieftin, ambele din România, bașca profiturile de zeci de miliarde de euro ce-au intrat apoi tot în buzunarele austriecilor ca să le asigure viața de lux pe care o au. Austriecii și astăzi, când vorbim, trăiesc cu gazul rusesc ieftin pe care Putin i-l livrează. E de bănuit și sunt dovezi că și Germania beneficiază pe linia Austriei de acest caz rusesc. La fel e și cu gazul românesc, ce e prevăzut să fie exploatat, cel extras din Marea Neagră, prin exploatarea Neptun Deep, adică să meargă pe conductele pe care le-am construit prin România, Ungaria, ajung în Austria și apoi și în Germania. Da, da, știu că vă revoltați și vă spuneți în gând: „Cum adică? Ne prefacem în continuare că nu vedem că austriecii și nemții, la pachet, au premeditat colapsarea puternicei industrii chimice românești pentru ca apoi s-o hrănească pe a lor cu gazul nostru?”. Da, ne prefacem în continuare. Nu atât noi, cei care comentăm sau care mai știm, cât cei care conduc România.
Ce ar fi de făcut? Simplu. Avem suficiente pârghii interne și externe prin care să-i punem în dificultate pe austro-nemți, să le scoatem la iveală această minciună și aceste proceduri subterane, pentru ca apoi să-i obligăm să ne accepte în Schengen, acolo unde merităm să fim, dar noi nu acționăm aceste pârghii interne și externe din cauza faptului că ei ne șantajează politicienii, că au cu ce, de la Iohannis în jos. Și acești politicieni, pentru liniștea și pentru carierele lor, refuză să joace în interes național. Noi stăm ca proștii, ba mai mult, ajungem într-o asemenea situație să fim de râsul Europei și al lumii, presa internațională prezentând că noi condiționăm intrarea în spațiul Schengen, care ni se cuvine, prin a da sau a nu da ceva, ce ne aparține oricum, austriecilor și nemților la pachet. Așa se înțelegeți că ne face de rușine această sinteză a strategiei actualului guvern de tip „Nu Schengen, nu gaz””, scrie Guşă.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare