Atac dur al fermierilor români, la Bruxelles: ”Ucraina acționează în mod agresiv și abuziv”

Reprezentanții organizațiilor agricultorilor din România au avut o poziție extrem de dură la întâlnirea cu fermierii europeni, arătând că Ucraina continuă să ridice provocări și să acționeze într-un mod agresiv, abuziv și lipsit de respect față de țara noastră. Aceștia au cerut împărțirea cantităților de cereale ucrainene în mod egal, către toate celelalte state din UE, dat fiind că povara acestora este susținută acum doar de câteva țări, scrie national.ro.

Participanți la Prezidiile COGECA și COPA, desfășurate la Bruxelles la începutul acestei luni, reprezentanții fermierilor români au cerut agricultorilor din UE să fie solidari cu România și să-i susțină pentru a depăși această situație dificilă. Aceștia au subliniat că nu doresc să împiedice ajutorul către Ucraina, dar trebuie să se asigure că fermierii români pot să-și continue activitatea fără să întâmpine dificultăți majore sau să intre în faliment.

”Fac un apel la toate organizațiile naționale din cele 27 de state, să susținem prin intermediul poziției COPA COGECA întărirea mecanismelor existente pentru a repartiza cantități maxime care să fie exportate și tranzitate pentru toate statele membre. Astfel, nu vom mai pune un efort prea mare doar pe umerii a două sau cinci state, ci către toate cele 27 sau cât mai multe pentru a atenua impactul într-un mod mai echitabil. Nu am avut un partener corect în Ucraina. Am făcut concesii semnificative și am făcut multe compromisuri, dar Ucraina pare să continue să ridice provocări și să acționeze într-un mod agresiv, abuziv și lipsit de respect. Chiar plângerea depusă la Organizația Mondială a Comerțului pare a fi mai degrabă o tactică de intimidare, decât o soluție adecvată. Trebuie să subliniem că doar 10-15% din suprafața agricolă din Ucraina este afectată sau se află în zona afectată de conflicte, restul suprafețelor fiind în condiții de siguranță. Marfa poate fi depozitată în aceste zone în siguranță, fără a fi necesară o evacuare urgentă, care ar putea supraîncărca piața europeană”, a declarat Florentin Bercu, director executiv al Uniunii Naționale a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV).

 

Sumele alocate fermierilor români, pe lângă faptul că au reprezentat doar 2% din impactul provocat, fiind insuficiente pentru a acoperi daunele cauzate, se acordă și cu o întârziere foarte mare, a mai spus directorul executiv al UNCSV, Florentin Bercu.

”În al doilea rând, efectele se răsfrâng la o scară largă, inclusiv asupra infrastructurii rutiere, feroviare, portuare și a altor aspecte conexe. Aș dori să subliniez încă o dată necesitatea de a mobiliza resursele și construi o infrastructură de capacitate mult mai mare pentru viitor”, a transmis șeful UNCSV. Reprezentanții fermierilor români au mai cerut accentuarea presiunii asupra Comisiei Europene în a lua decizii pentru fermierii statelor-membre din Europa Centrală și de Est. Aceștia au arătat că este datoria Comisiei Europene de a veni cu compensații financiare substanțiale pentru țările din vecinătatea Ucrainei, ale căror piețe agricole sunt puternic afectate din cauza războiului. ”Trebuie să luptăm pentru a învinge nivelul de ipocrizie care există în acest moment la Bruxelles. La ultimele dezbateri din Parlamentul European, majoritatea europarlamentarilor care au luat cuvântul, fiind din țările care nu suferă de distorsiuni ale pieței pe urma mărfurilor agricole din Ucraina, le cereau și fermierilor din România să nu blocheze circulația cerealelor ucrainiene către țările sărace din Africa. Tocmai, tranzitul mărfurilor agricole din Ucraina a fost permis, în permanență, în România, în discuție fiind exclusiv importurile. Mi-e greu să cred că la acest nivel se pot face asemenea erori grosolane, și repetate, din neștiință”, au spus reprezentanții fermierilor români.

Marius Micu, vicepreședintele PRO AGRO și vicepreședinte COPA, a afirmat că este necesar să se creeze mai multe rute de tranzit și să se stabilească un prag maxim de cantitate pentru fiecare produs agricol pe fiecare rută de tranzit. ”Astfel de dispoziții ar diminua povara asupra producătorilor de EU din țările vecine și ar asigura că produsele de bază ajung în țările mai puțin dezvoltate din țări terțe”, a declarat Marius Micu. Totodată, acesta a arătat că, în ce privește regulamentul SUR, cu utilizarea pesticidelor, Comisia Europeană ar trebui să prezinte un pachet legislativ la nivel european care să asigure utilizarea cât mai rapid cu putință a noilor tehnici de ameliorare genomică și abia după ce acestea se pot folosi la scară largă de statele membre care vor dori, să se discute de regulamentul SUR.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare