AUR critică declarațiile lui Zelenski despre așa-zisa „limbă moldovenească”: Ne surprinde retorica similară cu cea a reprezentanților imperialismului rusesc

AUR se arată dezamăgit de afirmațiile președintelui Zelenski cu privire la aşa-zisa „limbă moldovenească”, pe care le asemuiește cu cele ale „imperialismului rusesc”, informează un comunicat de presă, scrie r3media.ro.

Formațiunea parlamentară cere Guvernului României să solicite Ucrainei „respectarea tratatelor Uniunii Europene, Cartei fundamentale a drepturilor a UE și alte documente și prevederi ale dreptului comunitar privind protecția drepturilor minorităților etnice, a diversității culturale, religioase și lingvistice”, precizează documentul.

AUR își exprimă dezamăgirea că Guvernul nu a abordat decât problema așa-zisei „limbi moldovenești”, „deși minoritatea românească se confruntă și cu alte probleme grave, în primul rând încălcarea dreptului la educație în limba maternă și a dreptului la libertate religioasă”.

Partidul AUR face referire la declarațiile de marți seară ale președintelui Zelenski, care a spus că problema „limbii moldovenești” nu este un stringentă pentru domnia sa și că are lucruri mai importante de făcut.

AUR consideră că aceste declarații aduc aminte de retorica regimului separatist de la Tiraspol.

„Pretextul războiului declanșat în 1992 de către structurile imperiale împotriva Republicii Moldova a fost că denumirea de limbă română în locul limbii moldovenești și adoptarea limbii române de către Republica Moldova ar fi vizat schimbări teritoriale.

Ne exprimăm surprinderea că partea ucraineană ar putea avea o mentalitate asemănătoare cu separatiștii de la Tiraspol.

În cadrul declarațiilor date presei, președintele Volodimyr Zelenski, aflat la București, a fost întrebat dacă Ucraina este pregătită să recunoască inexistența limbii moldovenești și a început răspunsul său prin a spune “Unii oameni ar spune că Moldova este România”.

Ne surprinde retorica similară cu cea a reprezentanților imperialismului rusesc. De asemenea, ne afirmăm convingerea că un stat democratic și cu aspirații europene nu poate refuza acordarea de drepturi minorităților de pe teritoriul său sub pretextul că ar duce la modificarea frontierelor”, precizează comunicatul AUR.

„România și-a manifestat solidaritatea cu Ucraina, supusa agresiunii ruse și îi acordă asistența pe toate planurile. De aceea ne întristează și considerăm inadecvate declarațiile de la București ale președintelui Zelenski precum că subiectul protecției minorităților ar fi o diversiune a propagandei rusești, precum și menționarea comunităților rusești din Donbas în contextul discuției despre limba română și minoritatea românească din Ucraina.

Pe parcursul derulării anunțatului parteneriat strategic cu Ucraina și sprijinului pentru integrarea europeană acordat acestui stat, Guvernul României are obligația să monitorizeze respectarea drepturilor minorității românești.

Spre surprinderea noastră, partea ucraineană nu pare să considere că este o obligație a sa și o condiție a aderării la comunitatea de valori euro-atlantică, din moment ce președintele Zelenski a încercat să minimalizeze problema și să o ducă în derizoriu cu afirmații de genul “nu este nicio problemă globală”, “pentru mine nu este o problemă presantă” sau “decizia va face toată lumea fericită”.

România nu are nevoie să o “fericească” cineva și respectarea drepturilor minorităților nu este un favor pe care i-l acordă un stat străin, ci o obligație fundamentală a statului care dorește să adere la marea comunitate de valori euroatlantică”, afirmă cei de la AUR.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare