Papahagi: Patriarhul Kirill s-a satanizat

Adrian Papahagi  spune că  Biserica Ortodoxă Rusă are tot mai puțină influență în țările ortodoxe din cauza susținerii  lui Vladimir Putin și războiului dus de acesta în Ucraina. „Ce va rămâne? Va fi o agenție de recrutat teroriști, dacă asta vor”, spune profesorul clujean, scrie cotidianul.ro.

”Kirill culege încet-încet ce a semănat, își pierde influența în fostele republici sovietice ortodoxe, e în conflict major cu Patriarhia ecumenică de la Constantinopol, e tot mai prost văzut în state ortodoxe ca România, Grecia sau chiar Bulgaria”, mai susține Adrian Papahagi.

Potrivit Serviciului ucrainean de Securitate (SBU), Biserica Ortodoxă Rusă ar fi ajuns să-și creeze propriile companii militare private, care recrutează și antrenează mercenari pentru război.  Patriarhul Kirill a  lăudat  invazia din Ucraina, iar preoții ruși au sfințit armele trimise pe front.

„El pierde pentru că, pe fondul acestei devieri absolut satanice a Bisericii Orodoxe Ruse – cu care eu, vă spun sincer, nu mă simt în nicio comuniune, nu văd ce mai au ei ortodox – pe fondul acesta, Ucraina și-a declarat autocefalia, recunoscută de Constantinapol, și acum marea știre a zilei: o scrisoare din 5 septembrie a mitropolitului Vladimir de la Chișinău, care ține de Moscova. În Basarabia există și o mitropolie care ține de Biserica Ortodoxă Română, condusă de mitropolitul Petru, a conchis Papahagi.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare