Preşedintele senatului, Nicolae Ciucă, a transmis, marţi, un mesaj de Ziua Organizaţiei Naţiunilor Unite, în care apreciază că înfiinţarea organizaţiei a venit în 1945 ”ca o necesitate de a preveni o nouă conflagraţie mondială, prin crearea unui cadru în care statele lumii să coopereze pentru soluţionarea oricăror probleme”. De când a devenit membru al ONU, în 1955, România și-a consolidat relațiile cu statele lumii și a descoperit noi parteneri de dialog și colaborare pe toate meridianele globului, spune Ciucă.
Celebrăm astăzi împlinirea a 78 de ani de când pacea, cooperarea și dialogul au devenit coordonatele de bază ale relațiilor dintre țări, modificând radical contextul internațional existent în perioada interbelică. Înființarea Organizației Națiunilor Unite (ONU) a venit în 1945 ca o necesitate de a preveni o nouă conflagrație mondială, prin crearea unui cadru în care statele lumii să coopereze pentru soluționarea oricăror probleme economice, sociale, culturale sau umanitare.
De când a devenit membru al ONU, în 1955, România și-a consolidat relațiile cu statele lumii și a descoperit noi parteneri de dialog și colaborare pe toate meridianele globului. De atunci și până azi, diplomații români care au lucrat la ONU au reprezentat cu onoare și profesionalism interesele României, în special în ultimele trei decenii. Oricât de complicate au fost multe momente de după 1945, ONU a rămas un factor vital de echilibru, care luptă constant pentru bunăstarea și pacea globală.