Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc a informat, miercuri, că 100.000 de părinţi au subscris, într-un timp record, campaniei şi proiectului de lege privind protejarea minorilor în mediul online.
„Aceştia au semnat pentru iniţiativa legislativă prin care minorii sub 16 ani vor avea acces la platforme de tip social media doar în baza unui acord explicit exprimat de părinţi. Interesul atât de mare, fiind una dintre campaniile la firul ierbii de mare succes pentru PNL, ne arată că este o temă foarte importantă pentru români şi ne responsabilizează să continuăm dialogul cu toate părţile implicate pentru a avea cea mai bună lege posibilă. (…) Organizaţia Femeilor Liberale (OFL) a înţeles cât de importantă este tema (…) şi a deschis o cale de dialog cu părinţii, cu tinerii, cu profesorii, cu societatea civilă, cu providerii de servicii online. Sunt mândră de ceea ce am realizat împreună în ultima lună şi jumătate şi decisă să văd acest proiect transformat în lege şi aplicat. Pentru că îmi doresc foarte mult să protejăm viitorul”, a afirmat Pauliuc, potrivit www.pnl.ro.
Ea îi îndeamnă pe toţi cei interesaţi să îşi spună părerea despre cum poate fi îmbunătăţită legea şi să o sprijine cu o semnătură pe https://campanii.pnl.ro/protejam-copii.
Conform sursei citate, PNL propune un proiect de lege menit să creeze un mediu online mai sigur pentru minori, care prevede că pot crea şi utiliza conturi online copiii până în 16 ani doar cu acordul parental. Se propune instituirea unui set de obligaţii pentru furnizorii de servicii online: filtre automate privind materialele care pot avea un conţinut dăunător pentru dezvoltarea sănătoasă a minorului, adecvarea conţinutului şi eliminarea oricărei publicităţi destinate copiilor. Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) urmează să verifice respectarea obligaţiilor instituite.
„PNL doreşte un amplu proces de consultare şi dezbatere cu societatea în care să fie implicaţi toţi cei interesaţi de rezolvarea acestei probleme acute pentru viitoarele generaţii: în primul rând, copiii trebuie să-şi spună punctul de vedere, părinţii, profesorii, psihologii şi psihiatrii, să ne spună cei din big tech ce se poate face, dar şi instituţiile statului care controlează mediul online, dar şi cele care luptă împotriva fenomenului infracţional (Poliţie, Parchet)”, au transmis liberalii.
Sursa: AGERPRES