Ministrul Energiei: În condițiile unei ierni normale, vom trece sezonul rece doar cu gaz românesc. Suntem la 103% gradul de umplere

Se anunță o iarnă normală, fără probleme cu stocurile de combustibili pentru încălzirea populației, dau asigurări autoritățile, care s-au reunit în prima ședință a Comandamentului pentru sezonul rece. Nu vom tremura nici de frig și nici din cauza plății facturilor, spune ministrul Energiei, citat de Știrile TVR. 

În ceea ce privește gazele naturale, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că România nu va avea probleme în această iarnă, dacă va fi o iarnă normală, cu doar unul-două episoade de ger în fiecare lună, a explicat Cătălin Deacu, jurnalist TVR, pentru Telejurnal 12.00.

În acest moment, potrivit ministrului, depozitele de gaze sunt pline în procent de 103%, deci este supra-plin.

Potrivit ministrului, în condiții normale, vom trece peste această iarnă consumând gaze naturale doar din producția internă, fără să fie necesar să apelăm la importuri.

Sebastian Burduja a subliniat însă și că, în situația în care vremea se va schimba brusc și va fi mult mai frig față de cum se prognozează în acest moment, România va avea posibilitatea să importe gaze din Azerbaidjan. Avem deja rezervată o cantitate de un miliard de metri cubi.

În ceea ce privește energia electrică, situația se complică din cauza secetei. La Cernavodă a fost instituită treapta 1 de restricții, în condițiile în care debitele Dunării sunt sub cele normale pentru această perioadă. Este posibil să apară probleme și în ceea ce privește activitatea hidrocentralelor. Dar și în ceea ce privește consumul de energie electrică, ministrul a dat asigurări că nu vor fi probleme, întrucât România va putea să apeleze la importuri.

Și în ceea ce privește relația cu furnizorii de energie ministrul a precizat că se caută soluții în acest moment, în contextul în care Statul Român datorează sume de peste un miliard. Plățile se vor putea face atât din fondul de tranziție energetică, dar și din alte surse. Există discuții cu băncile, astfel încât furnizorii să poată lua credite avantajoase, pentru a avea capital de lucru în perioada următoare.

Potrivit ministrului, ELCEN a reușit să cumpere gazul necesar doar pentru luna noiembrie. Este o situație incertă în ceea ce privește lunile ianuarie și februarie. ELCEN nu are momentan sumele necesare pentru a achiziționa gaz, în condițiile în care Termoenergetica, deținută de Primăria Capitalei, îi datorează aproximativ 700 de milioane de lei.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare