Diplomația românească a scos capul din nisip și Radu Filip (MAE) a confruntat-o pe Maria Zaharova pe tema așa-zisei „limbi moldovenești”

Radu Filip, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, i-a răspuns omoloagei sale din Rusia, Maria Zaharova, care a transmis un mesaj cu ocazia a 350 de ani de la nașterea lui Dimitrie Cantemir, conform Agerpres, scrie r3media.ro.

Aceasta a spus că domnitorul român „a adus o mare contribuţie la păstrarea şi întărirea statalităţii moldoveneşti şi identitatea naţională“. De asemenea, ea a insistat că domnitorul a contribuit precum „şi la dezvoltarea relaţiilor ruso-moldoveneşti“.

„Moldova este o ţară cu o istorie şi o cultură bogată şi străveche. Formarea statalităţii sale datează de la mijlocul secolului 14. Unele state şi limbi europene nu existau în acel moment. Prima carte care conţine termenul ‘pământ moldovenesc’ datează din 1360. Formarea limbii moldoveneşti datează de la mijlocul mileniului trecut. În secolul XVI a apărut primul dicţionar, a cărui scriere se baza pe alfabetul chirilic. S-au păstrat monumente literare din secolul al XVII-lea în limba moldovenească“, a susținut Zaharova.

Într-un răspuns al diplomației române, Radu Filip (MAE) a explicat care a fost, de fapt, limba la care făcea referire Dumitrie Cantemir.

„Îi reamintim doamnei Zaharova că tocmai Principele Dimitrie Cantemir a scris limpede, chiar într-o carte publicată la Sankt Petersburg, că locuitorii principatelor Valahia şi Moldova vorbesc una şi aceeaşi limbă. Este o dovadă ştiinţifică solidă şi de netăgăduit, de dincolo de secole, că aşa-zisa limbă “moldovenească” nu există. Există doar limba română“, a replicat Radu Filip, purtătorul de cuvânt al MAE.

Reamintim că în luna martie a acestui an, Maia Sandu a semnat decretul care consfințește limba română ca limbă oficială în Republica Moldova. Anterior, aceasta era denumită limbă de stat sau limbă moldovenească.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare