„Cazul” Lasconi ar putea pulveriza USR sau determina înlăturarea actualei conduceri irelevante şi încremenită într-un proiect pierzător, pentru a-l face „frecventabil” zonei suveraniste (analiză inpolitics.ro)

„E vremea marilor schimbări politice, că vin alegerile, iar vîntul bate altfel în lume decît o făcea acum niște ani. Partidele progresiste sunt marile victime, steaua naționaliștilor urcă și tot urcă. Ce e de făcut pentru formațiunile care s-au născut din spuma globalismului, au surfat pe valul progresismului, iar acum constată că lumea vrea altceva? Păi ce altceva decît să schimbe macazul și să se dea de partea noilor curente? Cazul Lasconi are ingredientele necesare marii schimbări la față a USR, un partid atît de devotat cauzei progresiste încît s-a lansat în politica mare cu o listă de candidați în care predominau numele de import, ca să fie clară conexiunea cu exteriorul și mai puțin cu interiorul”, scrie, într-o analiză, jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob, pe inpolitics.ro.

„USR și PLUS, două partide profund progresiste, au făcut oarece valuri în politica noastră, reușind chiar să fuzioneze la un moment dat și lăsînd impresia că au mare viitor, mai ales că se vorbea de sprijinul direct al lui Emanuel Macron și de implicarea lui Florian Coldea, din umbră. Erau anii cînd la modă era curentul globalist-progresist promovat de democrații americani, de rețeaua Soros, de alte state europene, inclusiv Germania și Franța. Am avut explozia unor fenomene precum LGBTQ, Black Lives Matter, #MeToo, Woke, Cancel Culture șamd.

Iar useriștii erau pe val, într-un moment în care pînă și partide tradiționaliste precum PNL ori PSD se predaseră noii mode internaționale. Doar că partidul lui Barna și Cioloș, pe lîngă eșecul fuziunii care a dus la scindare, au pariat cam toți banii pe globalism. Iar acum au rămas fără muniție. De ceva vreme, REPER a dispărut complet, iar USR nu mai știe din ce capăt să apuce mesajele electorale. Alegerile se apropie vertiginos, iar useriștii băltesc. Temele de odinioară nu ar face decît să-i ducă și mai jos în sondaje.

Soluția, ca mai întotdeauna la noi, e schimbarea de macaz. Cum a trecut PD peste noapte de la stînga la dreapta. Ori cum a devenit PRM, tot peste noapte, Partidul Popular și s-a declarat brusc iubitor de evrei, ca să luăm doar două exemple. Uneori iese, alteori nu.

Cazul primăriței USR de la Cîmpulung, fosta vedetă TV Elena Lasconi, are toate ingredientele să producă marea schimbare a partidului.

Intrată oarecum surprinzător în politică dinspre presă, în 2020, Lasconi a stat în umbră, mai ales că orașul ei e mititel. Rar auzeam de ea grație vreunei inițiative trăznite, precum ideea de a alipi orașul argeșean Cîmpulung  județului Brașov.

De la o vreme, însă, Lasconi a început să se manifeste în contra orientării USR, marșînd pe latura tradiționalistă.

”Eu am o pasiune pentru țara asta care se numește România și pe care o iubesc cu toată ființa mea și sunt în stare să fac orice ca să curățăm această țară de oameni care nu ne reprezintă. Eu am avut străbunic care a murit pentru țara asta. Toți ați avut pe cineva care și-a dat viața pentru țara asta. Și noi ce facem acum? Stăm spectatori ca alții să-și bată joc de ea? Niciodată!”, spunea, bunăoară, la una dintre conferințele de presă ale USR Argeș.

”Crezul meu este România. Nu vreau să ajung să visez în altă limbă. Aia e calea ușoară. E ușor să-mi fac bagajul și să plec acum undeva în străinătate unde sistemul funcționează sau poate să mă duc acolo unde este singurul meu copil, pe care mi l-a răpit sistemul, pentru că a plecat scârbită din România, scârbită de sistemul de aici. M-am gândit că, dacă prin faptele mele îmi aduc copilul acasă,  înseamnă că am făcut o faptă bună. Și cred că merită. De ce merită? Pentru că, simplu, România.” spunea la ultimul congres al partidului.

Recent, a ținut să aprindă personal tradiţionalul „Foc al lui Sumedru” organizat de către primăria Câmpulung și care este simbolul unei tradiţii străvechi cu rădăcini adânci în istoria zonei Muscelului, un ”foc” menit să ducă mai departe tradiţiile şi obiceiurile strămoşeşti.

”Iubirea nu e un dar. E foarte adevărat, fiecare dintre noi ne naștem cu acest sentiment plin de emoție, dar ca să simți bine, să-l simți pe Dumnezeu, pentru că el este binele, să te simți fericit și implinit, iubirea asta trebuie educată, trebuie antrenată și cel mai important lucru, este să o dai mai departe”, spunea Lasconi anul trecut pe scena TEDxCornișa Women.

Și depăna amintiri din copilărie: ”Era așa o bucurie când venea Crăciunul și toată casa noastră mică și curtea erau pline de colindători. Bunica spunea „mamă, casa în care intră oameni mulți, e o casă de oameni buni”. Toate lucrurile astea i le datorez unui om extraordinar, care a știut să-mi antreneze iubirea, să-mi arate că iubirea de aproape e mai presus de o poruncă din Biblie, e o stare, de fapt”.

Neuitînd să adauge că a cunoscut-o și apreciat-o pe Elisabeta Rizea.

Manifestarea Elenei Lasconi în sens contrar politicilor și atitudinilor USR ar fi trebuit să ridice demult oarece semne de întrebare la vîrful partidului, cînd colo, ce să vezi? Săptămînile trecute aflăm brusc că primărița e pusă cap de listă la europarlamentare, ceea ce înseamnă trădarea alegătorilor musceleni în favoarea Bruxellesului. În USR iese chiar scandal, unii lideri denunțînd promovarea ei drept cap de listă ca fiind o decizie de culise, nestatutară și arbitrară. Desemnarea avea loc la foarte scurt timp după ce pe piață se lansase scenariul-bombă al candidaturii Elenei Lasconi la prezidențiale.

Iar acum, horodonc-tronc, Lasconi iese public ieri, la Prima TV, și dezvăluie că ea crede în familia tradițională bărbat-femeie – „Eu sunt creştină, sunt ortodoxă şi consider că familia este formată dintr-o femeie şi un bărbat” – că a votat ”Da” la referendumul pentru familia tradițională și o atacă pe colega franțuzoaică Clotilde Armand. Care îi o replică nervoasă și gata, avem scandal mediatic.

Asta nu e tot: pusă de Prima TV să aleagă între Diana Șoșoacă și George Simion, primărița răspunde: ”M-aţi pus să aleg dintre o isterică şi un golan”. Interesant, alege atac la persoane și nu la orientările politice ale acestora. Critică omul și nu doctrina.

După doar o noapte, vine bomba de la Paris: fiica primăriței, aflate de ani de zile în Franța, postează o înregistrare pe Instagram în care, cu lacrimi în ochi, anunță că e lesbiană și că o rupe cu mama sa, nevenindu-i să creadă că e adepta familiei tradiționale și a votat ”da” la referendum. E vorba de aceeași fată crescută fără tată și care de ani de zile își face bezele în presă cu mama sa, mărturisindu-și reciproc imensa iubire pe care și-o poartă. S-a rupt lanțul de iubire pentru un amărît de vot?

Sau asistăm la o regie abilă, menită să viralizeze puternic ideea care trebuie să le intre românilor în cap: că în USR urcă steaua unui politician care are alte viziuni decît leadershipul de pînă acum?
Președintele inexistent al USR, Cătălin Drulă, anunță prompt că i-a cerut retragerea de pe lista pentru europene.
Lasconi, se declară, la fel de prompt, dispusă să se retragă de pe listă. Dar numai după un vot al Biroului Naţional în acest sens.

Un Birou Național convocat în această seară și la care cineva va trebui mai întîi să explice cum a ajuns Lasconi pe listă, mai înainte de a cere scoaterea ei. Statutul USR spune că desemnarea candidaților pentru P.E. se face prin vot secret în Biroul Național după consultarea internă a membrilor USR prin intermediul unei platforme IT.
Lucru care nu s-a întîmplat, chiar europarlamentarul USR Vlad Gheorghe spunînd că pozițiile au fost impuse de echipa Drulă-Barna, fără o consultare sau un vot în partid.

Un vot pentru excluderea primăriței de pe listă va genera, în consecință, un scandal de proporții în USR, pentru că, de acum, presa va fi cu ochii pe subiect. Un scandal care poate duce lesne la un congres extraordinar, dacă nu la ruperea partidului. A exclude o persoană doar pentru delict de gîndire ar fi bomboana pe coliva USR.

Acel USR care se chinuie să facă o necesară alianță cu Forța Dreptei a lui Ludovic Orban și cu PMP. Cu acel Orban care a susținut referendumul pentru familia tradițională și a anunțat public, ca președinte al PNL, că a votat ”Da”. Și cu acel PMP care a susținut oficial la referendum familia tradițională.

USR are nevoie de o alianță de dreapta, dar e cam greu cu poziționările de pînă acum ale partidului. Așa că e nevoie de ”ajustaje” fine. Cum ar fi debarcarea actualei conduceri sterile în favoarea alteia, cu viziuni mult mai pliate pe curentul zdrobitor al momentului: naționalist-suveranist”, scrie Iacob.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare