Fost consilier al lui Zelenski şi fugit în străinătate, Arestovici critică deciziile acestuia, spune că va candida împotriva lui şi începute negocierile de pace

Războiul din Ucraina s-a împotmolit, iar conflictul continuă cu uciderea soldaților, fără schimbări vizibile pentru ambele tabere. De această părere este fostul consilier prezidențial ucrainean, Alexei Arestovici. Fugit peste hotare, acesta susține că va candida împotriva fostului său șef, Vladimir Zelenski la alegerile ce ar trebui să aibă loc anul viitor, scrie tv8.md. 

„Practic războiul a ajuns într-un punct mort. Deoarece nici Rusia nu poate să acapareze bucăți mari din teritoriile noastre, nici noi nu putem să le luăm înapoi, în acest moment. Așa că mai departe un front static cu omucideri inutile nu are nevoie nici poporul ucrainean, dar nici cel rus. Eu cred că noi trebuie să ne împăcăm, trebuie să mergem spre discuții, dar să fie corecte pentru noi”, a spus el.

După ce a demisionat din administrația prezidențială, Alexei Arestovici și-a schimbat radical discursul. Ascuns acum peste hotare, fostul consilier al lui Volodimir Zelenski a criticat mai multe decizii luate de liderul de la Kiev.

„Atunci când resursele necesare în sud au fost dislocate la Bahmut, la început în apărare, apoi pentru tentativa de a-l elibera. Aceasta nu a dus la nimic. Iar dacă ar fi schimbat ceva acesta era un succes de scurtă durată. În timp ce, la sud am fi avut un succes strategic și să inițiem tratativele cu Federația Rusă sau chiar pentru a stabiliza războiul de pe o poziție superioară. Noi această șansă am pierdut-o să o restabilim e foarte greu. Pentru asta am avea nevoie de o cantitate de armament de la Occident de câteva ori mai mare. De aceea, conducerea a făcut greșelile care le-a făcut. De aceea eu și cer schimbarea conducerii politice după alegeri”, spune el.

Zilele trecute, Arestovici a anunțat că se vrea președinte al Ucrainei, planificând să candideze la alegerile prezidențiale viitoare. În programul său electoral, el a propus varianta sa de soluționare a conflictului.

„În programul dumneavoastră, punctul opt, intrarea Ucrainei în NATO, cu condiția de a renunța la întoarcerea teritoriile ocupate, pe cale armată. Prin ce metode politice, planificați să luați de la Putin teritoriile ocupate. În primul rând, putem să le luăm când nu va mai fi Putin. Este o decizie temporară. La fel cum s-a întâmplat în Germania cu RFG și RDG. Într-adevăr, au așteptat 35 de ani, dar acum Germania este unită. Nu cred că noi va trebui să așteptăm atât, dar că vom păstra viețile a 350 de mii de oameni e cert”, a arătat Arestovici.

Arestovici s-a lăudat că ideea lui ar fi susținută de militari.

„Pentru că ei înțeleg că armata nu are șanse și e ireal să revină la granița din 2021. Arestovici a fost consilier prezidențial al Ucrainei pe probleme de comunicare strategică în domeniul securității naționale din decembrie 2020 și până în ianuarie a acestui an, plecând în urma unui scandal”, a punctat acesta.

El și-a prezentat demisia după ce a fost criticat sever pentru că a declarat că racheta care a lovit un bloc de apartamente din Dnipro și care a făcut zeci de victime, ar fi fost doborâtă de sistemul de apărare antiaeriană al Ucrainei.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare