Secretarul de stat american şi ministrul de externe sud-coreean, „profund” preocupaţi de intensificarea cooperării militare Coreea de Nord-Rusia

Secretarul de stat american Antony Blinken şi ministrul de externe sud-coreean Park Jin s-au declarat joi „profund” preocupaţi de intensificarea cooperării militare între Coreea de Nord şi Rusia, transmit Reuters şi Yonhap, transmite Agerpres.

Secretarul de stat al SUA, aflat în vizită în Coreea de Sud, a discutat de asemenea cu omologul său sud-coreean despre eforturile comune de implementare a unei aşa-zise strategii de descurajare extinsă pentru a răspunde ameninţărilor din partea Coreei de Nord, precum şi despre extinderea cooperării strategice cu Japonia.

„Deja cele trei ţări ale noastre fac paşi spre îmbunătăţirea răspunsului nostru comun prin schimb de date în timp real privind ameninţarea de rachetă nord-coreeană, exerciţii militare trilaterale şi eforturi de a contracara activităţile informatice maliţioase ale RPDC” (Republica Populară Democrată Coreeană, numele oficial al Coreei de Nord), potrivit unui comunicat comun.

SUA, Coreea de Sud şi Japonia au condamnat ceea ce au denunţat drept un flux de arme şi echipament militar din Coreea de Nord către Rusia, demonstrat, potrivit celor trei, de deplasări de nave-cargo dinspre Coreea de Nord spre Rusia.

Coreea de Nord şi Rusia au negat aceste lucru, deşi liderii lor s-au angajat să-şi consolideze cooperarea în plan militar la un summit în septembrie, în Extremul Orient rus.

Secretarul de stat american a subliniat în context importanţa „rolului constructiv” al Chinei, într-un moment în care Phenianul pare să se apropie de Moscova, a consemnat Yonhap.

„China are o relaţie unică cu Coreea de Nord”, a spus Blinken. „Ne aşteptăm ca China să-şi folosească influenţa pentru a juca un rol constructiv în a opri Coreea de Nord din acest comportament iresponsabil şi periculos”, a adăugat el.

China este considerată în general a avea o influenţă semnificativă asupra Coreei de Nord, dependentă de susţinerea diplomatică şi economică chineză.

Ministrul de externe sud-coreean s-a raliat acestei poziţii, afirmând că „nu este nici în interesul Chinei ca o astfel de cooperare militară Coreea de Nord-Rusia să acutizeze tensiunile din Asia de Nord-est, într-un moment în care criza de securitate se intensifică din cauza războiului din Ucraina”.

Park şi Blinken au făcut totodată apel joi la Coreea de Nord să renunţe la planurile de lansare a unui satelit spion, a menţionat ministrul de externe sud-coreean.

Coreea de Nord ar fi pe cale să lanseze un satelit spion, după două încercări eşuate în acest an. Coreea de Sud a indicat săptămâna trecută că nord-coreenii sunt în ultimele faze de pregătiri pentru lansare, după ce ar fi primit asistenţă tehnică din partea Rusiei.

Luni, forţele armate sud-coreene au anunţat că se află în alertă întrucât Coreea de Nord a desemnat 18 noiembrie drept „ziua industriei rachetelor” pentru a marca lansarea unei rachete balistice intercontinentale, anul trecut.

Vizita de două zile a lui Antony Blinken în Coreea de Sud este prima a unui secretar de stat american în această ţară după doi ani şi jumătate. Şeful diplomaţiei american se află în Asia într-un turneu mai amplu, care va include şi o vizită în India. Înainte de a participa, în Japonia, la reuniunea grupului G7 al celor mai industrializate state, Blinken s-a aflat în Orientul Mijlociu.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare