România devine Polinezia Franceză a mini-reactoarelor nucleare americane; Polinezia franceză, o țara îndepărtată în care francezii și-au făcut experiențele nucleare după al doilea război mondial

„Exact cînd președintele României se declara încîntat, ieri, în Belgia, de construcția de mini-reactoare nucleare americane în țara noastră, americanii anunțau, tot ieri, că renunță la construcția lor în SUA. În consecință, implementînd o tehnologie atomică în premieră, România devine un soi de Polinezia franceză, țara îndepărtată în care francezii și-au făcut experiențele nucleare după al doilea război mondial”, scrie inpolitics.ro.

„Iohannis, ieri, la Bruxelles:

”Noi, în România, considerăm că energia nucleară trebuie dezvoltată și trebuie continuată. De aceea am căutat soluții, iar aceasta este una dintre soluțiile pe care o considerăm fezabilă și am început discuțiile cu prietenii noștri americani. M-am întâlnit de mai multe ori cu John Kerry și am discutat despre asta, reprezentanții din mediul de afaceri s-au întâlnit, cercetătorii s-au întâlnit, așa că am ajuns la un punct în care probabil primele SMR (create de NuScale Power n.n.), reactoare modulare de mici dimensiuni, din Europa vor fi construite în România, surprinzător pentru unii, dar nu pentru toată lumea. Și, desigur, am căutat parteneri, pentru că nu este ceva ce vrem să facem și să păstrăm doar pentru noi, așa că am reușit să găsim și alte părți interesate și care să se implice”.

Compania NuScale Power, ieri, în SUA:

Compania NuScale Power și o agenție a statului Utah din SUA au anunţat că au convenit să pună capăt proiectului de reactor modular de mici dimensiuni al companiei care urma să fie construit pe teritoriul american.

În urma acestei decizii, remarcă economedia.ro, România ar urma să fie prima țară în care va funcționa efectiv tehnologia, deși în primăvară americanii încercau să alunge îngrijorările publicului local cu privire la ideea că România ar urma să fie prima țară în care va funcționa efectiv tehnologia, spunând că aceasta va fi testată mai întâi în SUA”, notează inpolitics.ro.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare