Prof. Mircea Miclea: Trebuie să ne opunem schimonosirii gândirii copiilor de către propaganda progresist-neomarxistă care se face tot mai insistent în şcoli

Profesorul Mircea Miclea, fost ministru al educației, a criticat ideologizarea învăţământului, fenomen petrecut în ultimii ani în școala românească, scrie r3media.ro.

În cadrul podcastului „Pe drept cuvânt”, Miclea a spus că asistăm la introducerea neo-marxismului și a progresismului în școli, de către „papagali” din fruntea sau din jurul ministerului educației.

„Din păcate,sunt tot felul de papagali care conduc educația sau prin preajma ministerului educației, care, vrând să fie la modă, preiau tot felul de panglici care se vând prin străinătate.

Din punctul meu de vedere, este o involuție majoră. Am trăit o perioadă în timpul regimului socialist, în care ideologia ne-a schimonosit viețile: ne-a făcut să nu citim anumite cărți, care erau puse la index. La biblioteca universitară erau unele cărți marcate cu „s”, care însemna fondul secret. N-aveai acces la literatura filozofică din interbelic, Nae Ionescu, Mircea Vulcănescu, etc.

Am crezut că odată cu terminarea regimului socialist, ideologia nu ne va mai schimonosi viețile. Acuma constat că o nouă ideologie, neo-marxistă, încearcă să ne schimonosească viețile. De-aceea am o reacție foarte dură la această ideologie, personal o rejectez complet.

Mi se pare că e o imixtiune ideologică în realitate, în viețile oamenilor.

Suntem vulnerabili pentru că sunt tot felul de papagali care cred că dacă preiau tot ce se vorbește în Occident sunt mai deștepți. Sunt proști, niște papagali care repetă ce li se spune.

Avem vreo șansă să scăpăm de acest nou val ideologic? Sunt șanse, dar va depinde de noua generație, cât de critic va gândi. Noi gândim critic. De ce? Pentru că am o trăit o vreme când ideologia ne-a schimonosit viețile și-atunci suntem mult mai prudenți la o altă ideologie. Cum adică să fie puse cărți la index? Dintr-o dată ni se activează răspunsul: nu, nu putem accepta așa ceva.

Noi avem sistemul imunitar pregătit să facă față unei astfel de ideologii. Nu punem botul la tot ce primim de-acolo.

Ce pot să sper este că dacă suntem la periferie, până ajunge valul la noi, se dezumflă la centru. Adică ajunge să se demonetizeze, ajung să apară consecințele dezastruoase ale acestei ideologii.

Încep să apară costurile unei astfel de ideologii, ies oameni buni din sistem.

Ce-a făcut marxismul? A luat ideologia clasei muncitoare și a făcut-o ideologie universală. Ce salvează clasa muncitoare salvează umanitatea. Asta înseamnă marxism.

Acești indivizi iau grupuri marginale care în trecut au suferit mai mult sau mai puțin și fac din ideologia lor, ideologia universală. Exact ce-au făcut marxiștii acum 150 ani, fac ei în haine academice”.

Reamintim că noile legi ale educației, propuse de Ligia Deca, pe baza proiectului „România Educată” au fost acuzate că ideologizează școala.

Proiectele au fost aspru criticate de societatea civilă și de părinți.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare