Ucraina publică manuale de așa-zisă „limbă moldovenească”, deși Ciolacu se lăuda că „nu va mai exista” o astfel de situaţie

Ucraina publică în continuare manuale din așa-zisa”limba moldovenească” , deși acum o lună, premierul Marcel Ciolacu anunța că a obținut din partea Kievului „inexistența limbii moldovenești”, scrie r3media.ro.

Așa cum se arăta atunci, declarațiile premierului nu erau susținute de niciun document al părții ucrainene.

Ulterior, românii din Ucraina au confirmat oficial că autoritățile de la Kiev merg înainte cu așa-zisa „limbă moldovenească”.

Acum, publicația „Libertatea” a făcut publice coperțile manualelor din așa-zisa „limbă moldovenească”, destinate copiilor români din regiunea Odesa.

Anatol Popescu, președintele Asociației „Basarabia” a românilor din regiunea Odesa, este cel care a primit cele două coperte pe e-mail. A fost o greșeală a editurii, care dialoga cu un alt Anatol – soțul autoarei celor două manuale și președinte al Asociației Național-Culturale a Moldovenilor „Luceafărul” din Ucraina.

„Cu părere de rău, în afară de cele două declarații oficiale de la București și Kiev, nu s-a mai întâmplat nimic. Respectiv, nu a apărut niciun act oficial al Ministerului Educației și Științei din Ucraina, al guvernului sau parlamentului ucrainean”, a menționat Anatol Popescu.

Acesta a confirmat, practic, ceea ce r3media.ro a sesizat acum o lună: nu există niciun act oficial ucrainean cu privire la renunțarea la așa-zisă „limbă moldovenească”.

Igor Melnik, directorul editurii „Svit”, a fost rugat de Anatol Popescu pe e-mail să oprească procesul de editare a acestor manuale după întâlnirile româno-ucrainene recente. Editorul a răspuns că „editura nu poate decide de una singură să tipărească sau să nu tipărească anumite cărți finanțate de stat”. Șeful editurii a confirmat că nu a primit nici o decizie a guvernului ucrainean privind renunțarea la sintagma de limbă „moldovenească” în educație.

În 2022, cea mai mare editură didactică finanțată de guvernul ucrainean i-a solicitat Consiliului Național al Românilor din Ucraina, o uniune civică cu peste 20 de membri, un sprijin financiar pentru tipărirea manualelor. Este vorba de manualele pentru regiunile Transcarpatica, Cernăuți și Odesa, persoana de legătură a comunității românești fiind Anatol Popescu.

„Acum un an, spune Popescu, editura nu găsea bani pentru tipărirea cărților în limba română, iar acum are fonduri pentru cărți în limba „moldovenească”, a subliniat reprezentantul comunității românești din sudul Basarabiei.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare