Preşedintele chinez şi premierul japonez se angajează să urmărească relaţii reciproc avantajoase între ţările lor

Preşedintele chinez Xi Jinping şi prim-ministrul japonez Fumio Kishida s-au angajat să continue să urmărească relaţii reciproc avantajoase între ţările lor, în prima întâlnire faţă în faţă din acest an, un semn că cele mai mari două economii din Asia caută să reducă tensiunile dintre ele, transmite Reuters, scrie Agerpres.

China şi Japonia trebuie ‘să se concentreze pe interesele comune şi să îşi gestioneze în mod adecvat diferendele’, i-a declarat preşedintele Xi Jinping prim-ministrului Kishida, cu prilejul întrevederii din marja forumului APEC (Cooperarea Economică Asia-Pacific) de la San Francisco, în California, potrivit televiziunii chineze CCTV, preluată de AFP.

După semnarea în 1978 a tratatului de pace şi prietenie între Japonia şi Republica Populară Chineză, relaţiile bilaterale, ‘în pofida încercărilor, au menţinut o dinamică de dezvoltare, aducând beneficii popoarelor celor două ţări’, şi ‘au jucat de asemenea un rol pozitiv în promovarea păcii, dezvoltării şi prosperităţii regionale’, a salutat Xi.

Kishida a confirmat că ambele părţi şi-au reafirmat angajamentul faţă de relaţia lor: ‘Am împărtăşit viziunea comună că vom continua să comunicăm îndeaproape la diferite niveluri, inclusiv la nivel de conducere’, a spus el pentru presă.

Kishida a mai afirmat că i-a transmis lui Xi ‘viile preocupări’ ale Japoniei faţă de ‘activitatea militară crescută a Chinei în apropierea Japoniei şi colaborarea sa cu Rusia’, şi că a cerut ridicarea interdicţiei de import de fructe de mare japoneze, impusă de Beijing după ce Japonia a început în august să deverseze în Oceanul Pacific apele tratate de la centrala nucleară Fukushima.

‘Am subliniat din nou importanţa extremă a păcii în strâmtoarea Taiwan pentru comunitatea internaţională şi Japonia’, a mai declarat premierul după întrevedere.

‘În ce priveşte Marea Chinei de Est, am exprimat încă o dată preocupările noastre vii şi am cerut retragerea imediată a geamandurilor instalate în Zona economică exclusivă a Japoniei’, a spus Kishida pentru posturile de televiziune japoneze.

El a adăugat totuşi că s-a înţeles cu Xi ‘pentru căutarea de soluţii prin dialog şi de discuţii pe baza unei atitudini constructive’.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare