Cristian Preda: În România alternanţa la guvernare a rămas „o amintire”, ne aflăm în proces accelerat de de-democratizare; dacă astăzi s-ar negocia aderarea la UE, nu am mai fi primiţi, nu mai suntem un stat de drept

Cristian Preda, decan al Facultăţii de Ştiinţe Politice de la Universitatea Bucureşti, a susţinut vineri că în România alternanţa la guvernare este „o amintire”, scrie Agerpres.

„Există, cred, 10 impasuri majore care ne arată faptul că, dacă am fost primiţi în 2007 în Uniunea Europeană, întrucât eram un stat de drept, astăzi nu mai suntem un stat de drept şi, dacă astăzi s-ar negocia, nu am mai fi primiţi. (…) Alternanţa la guvernare este o amintire. (…) Acum 15 ani s-a întâmplat pentru ultima oară acest lucru şi în mod evident, asumat, coaliţia actuală doreşte să prelungească această perioadă în care cel care organizează alegerile rămâne într-un fel sau altul la putere şi asta este ceea ce se numeşte în teoria politică un curs al de-democratizării. Şi suntem în acest curs al de-democratizarii. Al doilea element foarte clar e o constatare – Legislativul nu controlează Executivul. (…) Dacă Legislativul nu controlează Executivul, nici Curtea Constituţională nu cenzurează Legislativul”, a transmis Preda la dezbaterea „Starea democraţiei în România: o viitoare problemă pe agenda UE?”.

La evenimentul care a fost moderat de Vlad Botoş, europarlamentar Renew Europe, a fost invitat Georgios Kyrtsos, eurodeputat grec din acelaşi grup politic.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare