Ministerul Afacerilor Externe a anunţat sâmbătă, într-un comunicat, că a luat notăde decizia Adunării Naţionale a Ungariei de a declara anul 2020 drept An al CoeziuniiNaţionale şi de a marca astfel 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, îndata de 4 iunie 1920.
- „Ministerul Afacerilor Externe reiterează căorice încercare de rescriere a istoriei şi de aducere în discuţie a unor poziţiirevizioniste este inacceptabilă şi nu se potriveşte realităţii Europei secolului XXI sau ambiţiilor de cooperare bilateralăstabilite prin Parteneriatul Strategic, prin Tratatul de înţelegere, cooperare şi bunăvecinătate între România şi RepublicaUngară, semnat la Timişoara la 16 septembrie 1996 şi prin apartenenţacomună la UE şi NATO.
Ministerul AfacerilorExterne respinge ca nefondate justificărileinvocate pentru promovarea acesteideclaraţii, din perspectiva Românieineexistând „probleme politice, economice, juridice şi psihologice create de acest tratatde pace, nerezolvate până în prezent„. Tratatul de la Trianon, care a stabilit, întrealtele, frontiera dintre România şi Ungaria, nu reprezintă o problemă care să reclamerezolvare, astfel precum încearcă sistematicsă acrediteze autorităţile de la Budapesta şinici nu reprezintă o tragedie astfel precumse notează în textul actului adoptat de Parlamentul Ungariei.
Acest tratat este un element esenţial al realităţii geopoliticeactuale la nivel european, fiind parte a sistemului tratatelor de pace semnate încursul anului 1919 care a pus capătPrimului Război Mondial – adevăratatragedie de la începutul secolului trecutcare a curmat aproximativ 19,000,000 de vieţi – şi care a permis naşterea şiconsolidarea unor state naţionale înregiune, inclusiv Ungaria. Ungaria, parte la acest Tratat, are obligaţia de a-i respectaîntocmai prevederile şi de a le executa cu bună credinţă, conform principiilor de bazăale dreptului internaţional”, precizează MAE.
Potrivit sursei citate, România nu contestădreptul Ungariei de a stabili prin legemodalităţi de marcare a momenteloristorice semnificative din istoria sa, dar, nu poate accepta ca astfel de manifestări săpună în discuţie sistemul tratatelorinternaţionale care au stat la bazaconfigurării Europei de astăzi sau săchestioneze, direct sau indirect, modul încare România respectă drepturilecetăţenilor săi de etnie maghiară, pentru a alimenta retorica apartenenţei acestora la o naţiune distinctă, nostalgică, definită înfrontiere fictive şi captivă unor idealuriistorice pe care Europa le-a depăşit princrearea Uniunii Europene.
„România şi Ungaria trebuie să lucrezeîmpreună la consolidarea acestui proiect al păcii, garant al promovării drepturilor şilibertăţilor fundamentale şi al prosperităţiisocietăţilor, iar fundamentele politico-juridice ale relaţiei bilaterale pornesc de la această viziune comună. România esteprofund ataşată respectului pentrudrepturile omului, inclusiv ale persoaneloraparţinând minorităţilor naţionale înconformitate cu normele internaţionale şistandardele în domeniu, reflectate, de altfel, şi în Tratatul de înţelegere, cooperareşi bună vecinătate între România şiRepublica Ungară, semnat la Timişoara la 16 septembrie 1996. Ministerul AfacerilorExterne subliniază, şi în acest context, interesul autentic al statului român de a asigura, prin toate politicile sale, ca parte a bunei guvernări, protejarea şi promovareadrepturilor identitare (lingvistice, religioase, culturale, etnice) ale tuturor persoaneloraparţinând minorităţilor naţionale de peteritoriul său şi consolidarea dialoguluiinteretnic.
(…) În considerarea celor de mai sus, Ministerul Afacerilor Externe reitereazăangajamentul ferm al României de a construi o relaţie bilaterală solidă, pragmatică, bazată pe respect reciproc şiorientată spre viitor în beneficiul cetăţenilorromâni şi ungari indiferent de etnie, avândaşteptări similare de la partea ungară”, a adăugat MAE.
***
Tratatul de la Trianon a fost semnat la data de 4 iunie 1920 între Puterile Aliateînvingătoare în Primul Război Mondial şiUngaria, în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat învins înPrimul Război Mondial. Tratatul a fostsemnat în Palatul Marele Trianon de la Versailles de către 16 state aliate (inclusivRomânia), pe de o parte, şi de Ungaria, de altă parte.
Tratatul a intrat în vigoare la 26 iunie 1921.
Tratatul a fost semnat pentru a stabilifrontierele noului stat Ungaria cu veciniisăi: Austria, Regatul Sârbilor, Croaţilor şiSlovenilor (stat devenit ulterior Iugoslavia), România şi Cehoslovacia. Tratatul de la Trianon a făcut parte din seria tratatelorîncheiate la finalul Primului Război Mondial, celelalte fiind tratatele de pace încheiate de Puterile Aliate cu Germania (la Versailles, în28 iunie 1919), Austria (la Saint Germainen Laye, în 10 septembrie 1919), Bulgaria (la Neuilly, în 27 noiembrie 1919) şi cu Turcia.