Mirel Palada: Geoană, un posibil candidat de rezervă al PSD dacă PNL se va „suci” la anul şi va reface „monstruoasa coaliţie” cu USR

„Discutam recent cu un prieten despre turul 1 al alegerilor de la anul (2024). Si mai ales despre competitia / adversitatea dintre Geoana si Ciolacu. Ciolacu, presedintele PSD si, pe cale de consecinta, cel mai probabil candidat al PSD la prezidentiale. Si Geoana, pretendentul care forteaza candidatura. Si ii aduceam aminte cum in 2009 am avut parte fix de acelasi scenariu. Ironia istoriei face ca atunci, in 2008 … 2009, Geoana sa fi fost presedintele PSD, si sa fi avut si el la rindul lui bataia de cap a unui pretendent care ii sufla in ceafa. Cu un an inainte de alegeri, Geoana era provocat puternic de Oprescu, „independentul” care ii punea in primejdie candidatului PSD intrarea in turul 2″, scrie, pe Facebook, sociologul Mirel Palada.

„Cu un an inainte de alegerile din 2009, Oprescu „independentul” statea mai bine decit pesedistul Geoana. Chiar mult mai bine. Geoana era un mediocru. Oprescu un stralucitor.

Si ce sa vezi? Pe masura ce s-au apropiat alegerile, s-a declansat fidelitatea de partid. Cine e candidatul nostru? Geoana. Cum e fata de Oprescu? Parca mai slab. Dar stiti ceva? Geoana e candidatul PSD. Deci votam cu el.

Si uite asa, pe ultimele trei luni inainte de campanie, Geoana a facut trecerea de jos de la 20, unde era parte in parte cu Antonescu, de nici nu stiai daca intra in turul 2 sau nu, fiind erodat puternic de Oprescu, pina sus spre 30. Adica mult peste, confortabil peste Antonescu. Si fix in convergenta spre scorul partidului, intrind cu brio in turul 2, cu Basescu. Ce a fost in turul 2, alta discutie.

Credeti ca acum va fi diferit? Ma indoiesc. Pe masura ce se va apropia toamna lui 2024, votantii PSD isi vor da seama ca au un candidat, adica Ciolacu. Care poate nu e asa de stralucitor precum Geoana – la fel cum in 2009 Geoana nu era asa de stralucitor precum Oprescu. Dar, totusi, e candidatul PSD. Si vor vota cu el. Asta e. Nu e stralucit, poate Geoana e mai bun. Dar macar e al nostru.

Deci de ce ar avea Ciolacu vreun motiv sa se dea la o parte, sa ii lase locul si candidatura lui Geoana? Nu are nici un motiv.

Evident, cu exceptia scenariului „Ciuma Rosie”. Daca PNL si USR vor face o „monstruoasa coalitie” anti-PSD in jurul lui Boc sau a lui Kovesi, atunci e posibil ca precautul de Ciolacu, care stie ca va pierde in fata acestora, sa vina sa zica „sondajele sa decida”. Si sa gaseasca un pretext sa recurga la solutia de rezerva, la Geoana. Dar asta, din nou, e alta discutie. Sa ajungem pina acolo. Vom sti daca e asa sau nu de-abia in vara lui 2024. Pina atunci, Ciolacu tine calde ambele variante.

Nu ma credeti? Nici nu ma mir. Cum sa ma credeti voi pe mine? Cind m-ati crezut vreodata? M-ati crezut cind era prea tirziu, post factum.

Uite aici cum au evoluat sondajele din 2008 in 2009. De remarcat cum Oprescu era in 2008, cu un an inainte de alegeri, peste mediocrul de Geoana. Mult peste el. Vezi linia verde (Oprescu) in comparatie cu linia rosie (Geoana).

Si la ce i-a folosit? Nu i-a folosit la nimic. Pe masura ce s-au apropiat alegerile, s-a erodat pina la rezidualul de 3% pe care l-a obtinut de fapt in turul 1.

Cine nu stie istorie, risca sa o repete. Cine stie istorie, risca sa se uite degeaba in graficele din 2008 … 2009, caci nu-l va crede nimeni. Caci oricum sint mai gustoase „adevaratele sondaje” ale lui Dincu si ale lui Buble si mai ales ale stralucitorului de Pieleanu. Ghinion.

Sa nu ziceti ca nu v-am spus…”, scrie Mirel Palada.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare