Cornel Nistorescu: Dosarul DNA se explică pentru că ÎPS Teodosie a devenit incomod atât pentru conducerea BOR, dar şi pentru lumea politică; este o relaţie foarte strânsă între el şi partidul SOS România, al Dianei Şoşoacă, aflat în creştere

„Nu-i nici o mirare că episcopului Teodosie  Snagoveanu i s-a  deschis un dosar penal, așa, pe neașteptate. La cîte fape neclare s-au adunat în jurul său este de mirare că o asemenea decizie a fost luată  abia acum. A  fost  cercetat de atîtea ori încît  cazurile  sale ar fi trebuit să fie finalizate cu două decenii în urmă, dacă nu cu trei. Și, cu toate acestea, IPS Teodosie Snagoveanul a supraviețuit și, cu o abilitate înnăscută, a izbutit să înfrunte sistemul și, în unele situații, chiar să-l învingă. În ciuda  bărbii și a  sutanei, Teodosie  Snagoveanu  s-a mișcat mai ceva ca o vulpe. S-ar părea  că în subtext, asta ar putea fi  cauza  dosarului recent”, scrie, în Cotidianul, jurnalistul Cornel Nistorescu.

„Teodosie Snagoveanul s-a opus în pandemie și n-a pățit nimic,  a înfruntat  normele care  băgau populația în sperieți, a  apărat o biserică ridicată într-un loc neconstruibil, a  făcut  spectacol din toate aparițiile sale de la Bobotează pînă la ultimele sărbători creștine ale anului (cunoscuții spun că, în tinerețe, IPS Teodosie ar fi dat admitere la IATC  nu mai puțin de șapte ori și n-a intrat).

Nu-i exclus  ca aspirațiile și înclinațiile sale teatrale să se fi îndreptat spre modul de  a sluji în biserică și de a  relaționa  cu credincioșii. Asta i-a adus un succes  neașteptat, după cum spiritul său antreprenorial și descurcăreț i-a adus și o putere economică. Din păcate, înclinațiile spre sodomie  ale unor oameni din preajma sa, precum și învîrtelile i-au  diminuat din anvergură.

Cu toate acestea, IPS Teodosie este o voce a bisericii noastre ortodoxe.Pompat  de al demers  avîntat și cel mai adesea incoerent al Dianei Șoșoacă, IPS a  devenit un pericol. Pe de o parte, pentru Biserică, pe de alta, pentru partidele politice și beneficiarii lor. Cu sprijinul său, cădelnițat prin mulțime, Diana Șoșoacă și ceata care s-a adunat în jurul ei ar putea dobîndi un neașteptat succes electoral. Iar un succes de ceată zărghită  ar putea fi o nenorocire pentru toți. IPS  Teodosie  stă ca un cui pentru conducerea BOR și pentru patriarh.

Altfel, BOR n-ar fi  transmis așa de repede  punctul său de vedere. El este super-lămuritor  privind relația dintre Teodosie și Patriarhul Daniel. Citez din Comunicat: „Autoritățile judiciare, ca și cele bisericești, sunt firesc interesate de elucidarea oricărui caz de corupție reală. Sancționarea și combaterea acestui flagel societal, care poate afecta inclusiv Biserica, este în primul rând o datorie morală. Una a cărei împlinire onorează și a cărei neîmplinire dezonorează. Legea civilă și legea morală sunt date pentru a fi respectate spre binele comunității, inclusiv ecleziale”.

Avem de-a face cu o formulare  despre case îți vine să zici că vine de la Sfîntul Sfinților sau mai de sus și că patriarhia și mitropoliile  ar fi  niște cuiburi de îngeri.

Și comunicatul DNA este  destul de „lustruit”: „Suspectul Petrescu Teodosie, în calitatea menționată mai sus, ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri (martor în cauză), reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obțină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenței pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcționarilor cu drept de decizie în această privință din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte”.

Este vorba de o provocare  de sorginte jurnalistică, aplicată inclusiv  la Uniunea Europeană, cînd lui Adrian Severin, devenit extrem de incomod pentru anumite  grupuri  de interese de la Bruxelles, i-a fost montată tot o  secenetă jurnalistică bazată pe camera ascunsă.

Complexitatea acestui dosar vine de la confruntarea de orgolii, interese și slăbiciuni în lumea Bisericii  Ortodoxe, dar și din intersectarea politicii cu influența clerului, în care DNA-ul  și alte forte și-au vîrît mijloacele și coada”, scrie Nistorescu.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare