Cristoiu: Nu e vorba de o acceptare parţială a României în Schengen, ci doar de o ridicare a unor restricţii pe liniile aeriene

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că decizia Austriei de a accepta, cu anumite condiţii, intrarea României în Schengen cu aeroporturile reprezintă o victorie electorală atât a premierului Ciolacu, cât şi a cancelarului Karl Nehammer, scrie alephnews.ro.

Ion Cristoiu spune că românii nu sunt coştienţi că au drepturi ca orice alt popor din UE şi se mulţumesc cu puţin, motiv pentru care premierul Ciolacu va câştiga electoral din admiterea României în Schengen cu aeroporturile.

“Din punct de vedere al electoratului, instinctul meu îmi spune că e o mare victorie pentru Marcel Ciolacu. Şi vă spun şi argumentele. 1. Românii s-au obişnuit în raport cu UE cu puţin. Nu au conştiinţa drepturilor.  Românul dacă se duce la o circă financiară şi stă o jumătate de oră nu se indignează. E bucuros că nu a stat o oră. Nu are conştiinţa că el e şeful şi funcţionarul slujbaşul. Şi când am fost admişi în NATO şi UE, românii au avut conştiinţa că li s-a făcut un cadou. Din punctul acesta de vedere, orice încercare de a spune că în realitate nu am intrat în Schengen, nu merge. Doi. Este o cucerire serioasă a electoratului din diaspora. O să spuneţi că ei merg cu maşina. Da, dar aţi văzut că low-cost-urile sunt asaltate şi vor spune că decât deloc, mai degrabă aşa”, a afirmat publicistul luni seara, la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, de la Aleph News.

Ion Cristoiu arată însă că, în realitate, nu se poate vorbi despre o admitere a României în Schengen, decizie ce presupune o aderare cu toate frontierele – terestre, aeriene şi maritime, ci doar de ridicare a unor interdicţii, pe care dacă o acceptăm, ne putem lua adio de la Schengen.

“Din punct de vedere al realităţii, este o prostie. Noi nu suntem admişi în Schengen.(…) Suntem o ţară căreia i se ridică nişte interdicţii. Cel mai grav şi cel mai important, în momentul în care noi acceptăm, chiar şi fără condiţii să intrăm în Schengen cu aeroporturile, ne-am luat adio de la admiterea în Schengen. Pentru că una e să aştepţi acum şi să spui: Nu, ori intrăm cu totul, ori deloc şi după asta să vii să faci gălăgie că n-am intrat în Schengen. Pe când acum, cu acest simulacru, noi nu vom mai avea forţă. Adică, aţi intrat, ce mai vreţi?(…) Deci asta va fi cel mai grav. Noi nu vom fi admişi în Schengen”, a susţinut publicistul.

În opinia sa, cancelarul austriac Karl Nehammer a repurtat o victorie uriaşă în faţa electoratului său în problema migranţilor deoarece aceştia pătrund în ţară pe cale terestră şi nu aeriană.

“Este o victorie uriaşă a Austriei. De ce? În primul rând prin condiţia cu migranţii, scapă de ei. Acolo, cancelarul Austriei şi guvernul au un interes electoral. Să arate austriecilor că ei fac orice ca să nu vină migranţi. Şi atunci, nu numai ei, dar şi ceilalţi lideri europeni nu se vor prezenta în faţa electoratului acum să spună am extins Schengen-ul. Deci, din punctul acesta de vedere cancelarul nu va pierde nimic (…) În campania lui electorală, cancelarul a spus că migranţii vin pe cale terestră. Din punctul acesta de vedere, el se va prezenta în faţa electoratului să spună nu o să vină ăia cu avioanele”, a explicat publicistul.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare