Președintele Klaus Iohannis salută decizia Comisiei Europene de a accepta mai multe țări într-un proces rapid de aderare la Uniunea Europeană.
„Pot să vă spun că acum câteva minute a fost formal aprobat capitolul Extindere, însemnând că în Consiliul European s-a decis acordarea începerii negocierilor de aderare pentru Ucraina și Moldova, așa cum a propus Comisia.
S-a decis acordarea statutului de candidat Georgiei și inclusiv pe Bosnia Herțegovina avem un text destul de pozitiv, urmând probabil o decizie pozitivă în primăvară.
În acest sens, felicitări Republicii Moldova, felicitări Ucrainei și mult succes în negocierile de aderare! Acesta este primul rezultat al Consiliului de astăzi şi cred că nu exagerez dacă spun că este un rezultat istoric.
Este un pas foarte, foarte important pentru Moldova, pentru Ucraina, de asemenea, și pentru Georgia, şi sunt foarte optimist că lucrurile vor merge bine mai departe.
Și Republica Moldova și Ucraina s-au străduit foarte mult, au reușit într-un timp record să obțină progrese remarcabile și aceste progrese au fost văzute şi onorate astăzi de Consiliul European.
Urmează să discutăm în această seară și mâine și celelalte teme şi așteptăm să vedem care vor fi concluziile.
Poftiți, dacă aveți întrebări!”
Sesiune de întrebări și răspunsuri:
Jurnalist: Cum l-aţi convins pe domnul Orbán?
Președintele României: Negocierile în Consiliu au durat destul de multe ore. Vă dați seama că am început astăzi la ora 11:00 şi abia acum avem primul rezultat palpabil. Au fost discuții complicate, amiabile, strategice, dar cred că important este finalul.
Jurnalist: Dacă puteți să ne spuneți ce mesaj aveți acum să transmiteți Chișinăului?
Președintele României: Același mesaj pe care l-am avut din capul locului: vă sprijinim, fiți curajoși, faceți reformele și împreună mergem mai departe.
Jurnalist: O întrebare pentru a continua poate seria rezultatelor bune. Ce se întâmplă cu negocierile legate de spațiul Schengen? Ştim că ați avut intenția de a discuta acest subiect mai departe cu liderii europeni, știm că ieri ne-ați transmis că este o chestiune complicată. Rămâne ea una complicată sau putem spera până la finalul anului? Iată, pe lângă decizia cu privire la deschiderea negocierilor de aderare pentru Republica Moldova, care, evident, este un subiect separat, să sperăm și noi la o decizie privind spațiul Schengen?
Președintele României: Negocierea pe Schengen rămâne complicată. Am încheiat acum 4 minute o întâlnire informală, la care ne-a invitat doamna Von der Leyen, președinta Comisiei. A participat cancelarul austriac, premierul bulgar și eu, împreună cu șerpașii noștri.
A fost o discuție bună, într-o atmosferă pozitivă, dar am putut cu toții să ne dăm seama că mai este mult de negociat până când ajungem la o concluzie care este evident satisfăcătoare pentru toate părțile, fiindcă nu pot să-mi imaginez o decizie care este satisfăcătoare pentru o parte şi complet nesatisfăcătoare pentru altă parte.
Deci, nu vreau să intru în detalii, suntem în negocieri, suntem în discuții, mai e de discutat.
Jurnalist: Dar, daca-mi permiteți, optimismul moderat să-i spunem, arătat până în momentul de față de premier, care a anunțat că e posibilă o deschidere măcar pentru căile aeriene din martie, rămâne în continuare viabil?
Președintele României: Mai e mult de negociat.
Jurnalist: O să repet întrebarea pe care v-am pus-o ieri: excludeți totuși, în aceste condiții, în care mai e mult de discutat, un Consiliu extraordinar în timpul acestui an, până la finalul președinției spaniole?
Președintele României: Nu exclud așa ceva. Negocierile merg mai departe, toată lumea este foarte implicată, ca să mă exprim aşa, şi, sigur, la un moment dat, dacă dintr-o dată se arată o soluţie, ea poate fi pusă în termeni formali, dar încă mai avem de lucru până atunci.
Jurnalist: Dacă îmi permiteți, domnule Iohannis, să ne mai spuneți câte ceva din culisele negocierilor de astăzi, ce compromisuri, dacă au făcut unele state europene pentru a fi totuși un răspuns pozitiv pentru Republica Moldova și Ucraina? Şi care ar fi pașii de mai departe, de exemplu, în privința Chișinăului, în special?
Președintele României: Eu nu sunt cunoscut ca un politician care vine cu informații din culise. Pentru Republica Moldova, însă, pot să vă spun că am fost mai mulţi care, cu mult entuziasm și cu multă emfază, am susținut deschiderea negocierilor pentru Moldova. Sunt foarte mulțumit că s-a ajuns la această concluzie.
În continuare, clar că trebuie mers poate cu viteză mai mare ca aceste negocieri să pornească bine și să ducă la un rezultat care înseamnă până la urmă integrarea în Uniunea Europeană. Din partea mea, din partea României veți avea absolut tot sprijinul.
Jurnalist: Domnule Președinte, cu siguranță este și aportul și este succesul României pentru ceea ce s-a întâmplat astăzi – pentru asta cu siguranță vă mulțumim și apreciem acest efort.
În același context, vreau să întreb, termenul de 2030 pe cât este de real, pentru că anterior Președintele Maia Sandu spunea că către anul 2030 și-ar propune integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Pe cât de real și cât de posibil este acest lucru?
Președintele României: Nu vreau să speculez aceste chestiuni și nici nu cred că este bine. În cazul României, dacă ne amintim, noi am dorit de la mijlocul anilor ’90 să ajungem în această fază, decizia s-a luat în decembrie 1999, în ianuarie 2000 au început negocierile pentru aderare și România a intrat în Uniune pe 1 ianuarie 2007, împreună cu Capitala Culturală Europeană Sibiu. Deci, șapte ani și atunci n-am avut război, n-am avut crize de tipul crizelor cu care ne confruntăm aici. Pe de altă parte, niciodată nu s-a trecut așa de repede peste faza preliminară, de la solicitare la statutul de candidat, la aprobarea începerii a negocierilor de aderare. Deci putem să fim optimiști.
Jurnalist: Aportul României a fost unul crucial pentru decizia luată astăzi. De asta aș vrea să vă întreb cum vedeți rolul României mai departe în procesul negocierilor? Cum va contribui România?
Președintele României: Eu cred că vom juca în continuare un rol important, fiindcă avem, pe de-o parte, ambiția ca Moldova să reușească, pe de altă parte suntem deja de mulți ani implicați în ajutorul instituțional, în consiliere și în abordarea reformelor vom continua fără doar și poate. Pe de altă parte, vom continua fără doar și poate să arătăm aici, la Bruxelles, ce bine performează Republica Moldova.