USR cere ministrului Energiei să prezinte un calendar de eliminare treptată a schemei de compensare/plafonare a prețurilor la energie, pe care nu a bugetat-o, oricum, pentru 2024. USR avertizează că bugetul țării a fost deja jupuit de această schemă păguboasă. Tot Guvernul PSD-PNL a promis că schema va fi finanțată până în 2025.
Ministrul Energiei a susținut public că schema de plafonare/compensare costă 9 miliarde de lei în 2023 și 3 miliarde de lei în 2024. Totuși, bugetul de stat pe 2024 nu prevede sume pentru schema de plafonare/compensare a facturilor. În același timp, conform execuției bugetare, Guvernul a plătit, deja, furnizorilor de energie, până la 31 octombrie 2023, suma de 10 miliarde de lei, mai mult decât vehiculase ministrul Burduja pentru întreg anul.
„Am atras atenția, în nenumărate rânduri, că actuala schemă pune pe butuci bugetul public. În condițiile în care, în toată Europa, prețurile la energie sunt pe o tendință descrescătoare, Guvernul continuă să arunce banii pe fereastră, umflând buzunarele unora. E nevoie de un calendar clar de ieșire treptată din această schemă chiar de la începutul anului viitor și de mecanisme care să protejeze consumatorii vulnerabili care nu își pot acoperi costurile cu energia. În același timp, Guvernul trebuie să asigure plata tuturor obligațiilor asumate până acum, pentru a nu provoca o adevărată criză energetică în România”, precizează deputata USR Cristina Prună, vicepreședintă a Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților.
După aproape doi ani, rezultatul schemei PSD-PNL este că România are printre cele mai mari prețuri la energie și gaze din toată Uniunea Europeană, pe care statul le-a încurajat și din care a câștigat. Mai exact, din creșterea prețurilor la energie, statul român a încasat peste 45 miliarde lei, iar ANRE a transmis la Guvern spre plată către furnizori peste 22,4 miliarde lei.
„Guvernul PSD-PNL este dator sa ne spună ce a făcut cu banii câștigați din această schemă. Sub o prefăcută grijă față de oameni, Guvernul a încasat miliarde de lei, bani plătiți prin mecanismul Fondului de Tranziție Energetică. Unde sunt acești bani, nici Ministerul de Finanțe, nici Ministerul Energiei nu a putut sa clarifice până în acest moment. Din măreața schemă cu trei participanți – guvern, furnizori, cetățeni – statul a înregistrat câștiguri imense, furnizorii și-au primit partea, iar românii i-au plătit indirect pe primii doi”, adaugă deputatul USR Radu Miruță, membru al Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților.