Preşedinţia României la Consiliul UE, la final; Dăncilă şi Ciamba spun că bilanţul este unul impresionant

Premierul Viorica Dăncilă, împreună cu  ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, prezintă bilanţul mandatului României la Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, cei oficiali apreciind că aceasta a fost una de succes.

„A fost un mandat de succes în care România a dovedit că este puternic ataşată valorilor europene şi a acţionat pentru consolidarea proiectului european, pentru o uninune a cetăţenilor, a libertăţilor, a eforturilor şi capacităţilor noastre conjugate. în cele şase luni de mandat, am dovedit eficienţă, promptitudine şi profesionalism, având în vedere că Preşedinţia României la Consiliul UE s-a derulat într-un context complex şi dinamic, marcat de alegerile europene, dar şi de evoluţiile legate de Brexit, de un mediu internaţional în permanentă schimbare. Preşedinţia Consiliului UE a avut pentru România o semnificaţie deosebită, care a condus la rezultate semnificative atât pentru noi ca stat membru, cât şi pentru UE în ansamblul său. Guvernul României, echipele de diplomaţi şi experţi, precum şi Reprezentanţa Permanentă a României de la Bruxelles au făcut un efort susţinut în aceste şase luni. Românii pot fi mândri de ceea ce am reuşit să facem, de rezultatele noastre ca ţară”, a declarat Viorica Dăncilă.

Premierul a subliniat că România şi-a făcut datoria şi a dovedit că este un stat membru responsabil, preocupat de avansarea agendei europene în folosul cetăţenilor, aceasta fiind de altfel principala aşteptare a partenerilor europeni de la mandatul deţinut de ţara noastră.

„Aprecierile şi reacţiile acestora de la finalul celor şase luni de preşedinţie ne dovedesc că am avut succes în abordarea noastră. Am reconfirmat faptul că România are o înţelegere profundă  corectă a contextului european, a procesului decizional de la nivelul Uniunii Europene şi a sensibilităţii statelor membre, că România are un cuvânt important de spus în definirea proiectului european. Acţiunile noastre au fost circumscrise motto-ului preşedinţiei: coeziunea, o (…) Bilanţul este impresionant: aproximativ 2.500 de reuniuni şi evenimente, din care peste 2.000 de reuniuni ale grupurilor de lucru, 64 de reuniuni la nivel ministerial al Consiliului Uniunii Europene, un total de 300 de evenimente organizate în România, precum şi găzduirea summitului de la Sibiu. În termen de rezultate, putem vorbi, de asemenea, de un bilanţ mai mult decât generos: 90 de dosare legislative închise într-un timp record de trei luni până la finalul activităţii legislative a Parlamentului European, în medie un dosar în fiecare zi, la care adăugăm 84 de concluzii ale Consiliului Uniunii Europene adoptate pe multiple teme de interes comun, numeroase rapoarte de progres ale preşedinţiei elaborate, decizii de consiliu aprobate”, a detaliat premierul.

Totodată, a adăugat Dăncilă, preşedinţia României a Consiliului Uniunii Europene a pregătit şi a susţinut poziţia Uniunii Europene în diverse foruri internaţionale. La acestea se adaugă şi un program extrem de dens, de vizite şi întrevederi politice, la care au participat membri ai guvernului.

„ Am militat pentru respectarea drepturilor şi libertăţilor tuturor cetăţenilor în egală măsură pentru promovarea intereselor României şi pentru instituirea dialogului ca principal instrument de luare a deciziilor. Am avut consultări bune cu liderii europeni asupra dosarelor aflate pe agenda Uniunii Europene şi asupra priorităţilor noastre ca stat membru. România a fost primul stat care deţine preşedinţia rotativă, care a prezentat la nivel de prim-ministru priorităţile mandatului în plenul Consiliului Economic şi Social European(…) Am reuşit să finalizăm şi să avansăm negocierile pe dosare importante care au efecte benefice pentru viaţa cetăţenilor europeni. Am avut numeroase reuşite pe toţi cei patru piloni-cheie pe care i-am enunţat în programul nostru de priorităţi: Europa convergenţei, Europa siguranţei, Europa actor global, Europa valorilor comune. (…) Agenda Uniunii Europene sub mandatul preşedinţiei României a fost marcată de evoluţiile pe o serie de dosare orizontale de relevanţă majoră pentru viitorul proiectului european, precum cadrul financiar multianual 2021-2027, gestionarea procesului Brexit sau definirea agendei strategice 2019-2024. Totodată, pe durata mandatului nostru, au fost formulate o serie de decizii cruciale în raport cu multe dintre politicile Uniunii Europene, precum cele din domeniul social, al energiei,  al schimbărilor climatice, al pieţei unice digitale, precum şi al securităţii interne a Uniunii Europene şi Uniunii economice şi monetare.  (..)  Am avut o foarte bună cooperare cu toţi actorii europeni şi cu statele membre. Rezultatele noastre reflectă în final munca tuturor statelor membre la nivelul Consiliului şi susţinerea tuturor actorilor instituţionali europeni, fără de care misiunea noastră ar fi fost mult mai dificilă. (…) România a reconfirmat că este o voce puternică la nivel european, un partener valoros, un partener serios, care lasă un fundament trainic pentru următorul capitol al construcţiei europene”, a mai spus şefa Guvernului.

La rândul său, George Ciamba a dorit să sublinieze relevanţa în plan european a rezultatelor obţinute pe perioada preşedinţiei ţării noastre.

„Derularea cu succes a mandatului preşedinţiei României apreciată deopotrivă de toţi partenerii dovedeşte că România nu este doar un stat membru cu drepturi depline în UE, dar şi un stat membru cu capacitatea de a conduce agenda europeană şi de a genera rezultate în plan european în folosul cetăţenilor. (…) Prin rezultate remarcabile, România a generat un capital de încredere în rândul instituţiilor europene şi statelor membre, care sunt convins va putea fi valorificat mai departe în promovarea intereselor noastre la nivelul Uniunii Europene. Am declinat principiul coeziunii pe principale dosare europene. (…) Desfăşurarea pe durata preşedinţiei a alegerilor europene, de importanţă capitală pentru viitorul Uniunii, a impus necesitatea asigurării unui cadru transparent şi sigur la nivel european, ceea ce a implicat protejarea sistemele electorale şi a proceselor democratice ale Uniunii în raport cu provocările actuale: dezinformare, fake news, atacuri cibernetice. Pe dimensiunea legislativă, în ianuarie am reuşit adoptarea unei serii de amendamente, care îmbunătăţesc legislaţia electorală în scopul prevenirii folosirii abuzive de către partide politice sau fundaţii a datelor cu caracter personal în alegerile pentru Parlamentul European. De asemenea, pe dimensiunea nou legislativă (…) am reuşit ca în cadrul Consiliul Afaceri Generale să adoptăm concluzii privind asigurarea de alegeri europene libere şi corecte şi mai ales concluzii vizând combaterea dezinformării, în lucru foarte important”, a detaliat Ciamba

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare