„Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, a demarat o anchetă la Curtea de Conturi din România. Vizat în dosarul penal este un proiect din fonduri UE, intitulat ”CCR-SAI pentru cetățean”, în valoare totală de 30 milioane de euro, anunță Sindicatul Național al Auditorilor Publici Externi din România (SNAPER). Sindicatul a atras atenția în nenumărate rânduri asupra neregulilor din acest proiect derulat de Curtea de Conturi”, scrie national.ro.
„Parchetul European (EPPO), condus de Laura Codruța Kovesi, a deschis un dosar penal ce vizează proiectul desfășurat la nivelul Curții de Conturi, intitulat ”CCR-SAI pentru cetățean”, a anunțat Sindicatul Național al Auditorilor Publici Externi din România (SNAPER).
Potrivit SNAPER, prin acest proiect anchetat acum de Parchetul European, conducerea CCR a aprobat noul Regulament de Organizare și Funcționare al Curții de Conturi, ce conține modificări majore cu adăugări la lege ce pot avea un impact asupra siguranței naționale.
”Prin acest nou Regulament, în afara faptului că se încalcă prevederile constituționale, se dorește și o slăbire substanțială a rolului, puterii și a atribuțiilor Curții de Conturi, în condițiile în care, după cum bine știm, în țara noastră auditul intern și controlul intern managerial din cadrul instituțiilor publice ale statului nu funcționează, întotdeauna, în mod corespunzător. Noul Regulament al CCR a fost modificat nelegal, printr-o Hotărâre de Plen (cu adăugiri la lege) întrucât, atât anterior noului Regulament, dar mai ales odată cu modificările aduse Legii nr. 94/1992 privind funcționarea CCR, prin noul Regulament (ce încălca în mod grav independența auditorului), constatările auditorilor publici externi sunt „băgate la sertar” de către conducerea Curții de Conturi prin nevalorificarea corespunzătoare a acestora”, se arată într-un comunicat al SNAPER.
Cei 30 de milioane de euro au fost fost utilizați, de fapt, pentru destructurarea Curții de Conturi, susțin sindicaliștii din sistem. Astfel, noua viziune transpusă în regulament transformă sancțiunile pentru abaterile de la principiile legalităţii, regularităţii, economicităţii, eficienţei şi eficacităţii în simpe recomandări. Aceste principii, de altfel, au fost și puse în practică din acest an, astfel că toate neregulile majore și, în marea lor majoritate penale, constatate de controalele Curții de Conturi, au fost urmate doar de recomandări și termene de conformare. ”Prin această modificare (operate neconstituțional printr-o Hotărâre de Plen, și nu prin lege), toate pârghiile pe care Curtea de Conturi le are la dispoziţie în realizarea atribuţiilor sale constituţionale vor fi înlocuite cu o simplă recomandare, fără ca autorităţile auditate să aibă vreo obligaţie echivalentă. Consecinţa acestei modificări este eliminarea mijloacelor prin care se poate asigura punerea în practică a măsurilor de înlăturare a deficienţelor, afectându-se, totodată, rolul Curţii de Conturi în arhitectura statului român, cel de a exercita controlul asupra modului de formare, de administrare şi de întrebuinţare a resurselor financiare ale statului şi ale sectorului public”, a mai precizat conducerea Sindicatului Național al Auditorilor Publici Externi din România”, arată national.ro.