USR va contesta la Curtea Constituțională a României propunerile legislative (PLx 315) privind modificarea și completarea unor acte normative din domeniul protecției mediului și (PLx 316) pentru modificarea și completarea articolului 16 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.195/2005 privind protecția mediului.
În esență, cele două propuneri legislative reiau prevederile OUG 75/2018, care a fost declarată neconstituțională în integritatea ei. Și atunci demersul a fost inițiat de USR și PNL. OUG75/2018 și-a dorit schimbarea legislației ariilor naturale protejate în sensul eliminării noțiunii de custode, îndepărtării organizațiilor neguvernamentale din administrarea ariilor protejate și preluării acestora de către Agenția Națională pentru Administrarea Ariilor Naturale Protejate. Impactul OUG 75/2018: 16% din suprafața țării afectată, zone precum Ciucaș, Poiana Narciselor, Vulcanii Noroioși, Lacul Sf. Ana, toate peșterile etc. căzând sub incidența ei.
- „Dar coaliția guvernamentală a rescris OUG75/2018 sub forma unor inițiative legislative care au trecut prin Parlament pe foarte-repede-înainte, fiind înregistrare în data de 12 iunie, trecute prin BP si distribuite la comisii, atât cele avizatoare cât și cea de raport, în data de 24 iunie, cu termen 25 iunie. În data de 26 iunie ele treceau prin plenul Senatului, unde erau aprobate. În data de 1 iulie ajungeau la BP-ul Camerei, în data de 2 iulie erau dezbătute în comisii, pentru ca azi, 3 iulie ele să fie discutate în plenul Camerei”, transmite USR, printr-un comunicat.
”În locul OUG 75/2018 avem acum cele două inițiative ale ALDE, susținute de PSD, care trebuie să rezolve problema, și repede. După ce arunci în haos domeniul ariilor protejate cu o ordonanță scrisă prost și neconstituțională, să revii cu fix aceleași prevederi este o dovadă de rea-voință și de incompetență. Și este parte a războiului PSD-ALDE cu mediul ONG. Motivele de neconstituționalitate intrinsecă rămân, vom ataca din nou legea la CCR, mizăm pe susținerea colegilor de opoziție pentru a aduna numărul minim de semnături”, spune senatorul USR Allen Coliban.
Peste jumătate dintre ariile naturale protejate din România nu au administratori. ANANP și-a propus preluarea în bloc a ariilor, deși este o agenție nou înființată, fără specialiști și fără resursele necesare de a asigura corespunzător menținerea integrității ariilor protejate.