Cînd mirosea mai tare a cetină de brad și a cozonac, cînd sute de mii de români se îndreptau spre casă și făceau cozi la granițe, pac, înaintea Crăciunului ne-am trezit cu un mare bolovan în mijlocul Constituției, scrie, în Cotidianul, jurnalistul Cornel Nistorescu.
„Cică în 27-29 decembrie, anul Ciolacu, în Camera Deputaților se va dezbate Proiectul de lege privind Autonomia Ținutului Secuiesc! Parcă secuii nu s-ar pregăti de Crăciun și de Revelion, parcă ar fi stopat producția de kurtos kalacs și au sărit pe neașteptate să ne ia de gît pe subiectul autonomiei Ținutului Secuiesc.
Mie îmi miroase a altceva!
Citiți cu atenție adresa de înaintare a propunerii legislative.
Este semnată de Kulcsar Terza Iozsef Gyorgy și Zakarias Zoltan din grupul parlamentar al UDMR. Sunt două nume de care n-a auzit nimeni niciodată. Nu președintele sau vicepreședinții Uniunii, nici personaje cunoscute. De teamă? În mod normal, udemeriștii mai cunoscuți ar fi trebuit să și-l asume și să se bată cu pumnii în piept. Și pentru UDMR urmează o campanie electorală. În fața co-etnicilor, pentru lideri, susținerea documentului ar fi fost o mîndrie. De ce să lase două persoane no name să culeagă roadele unei asemenea inițiative?
În același timp, să nu-mi spună cineva că doi unguri anonimi, secui sau nu, scot din burta lor un proiect de lege și îl depun la Camera Deputaților ca un cadou de Crăciun pus la ușa UDMR-ului! Nu merge! Proiectul este o operă destul de complexă a întregului grup UDMR, ba aș fi gata să cred că are și contribuția (ca să nu zic și sprijinul) unor experți de la Budapesta.
Priviți foaia de înaintare către Biroul Permanent al Camerei Deputaților! Nu se poate să nu vă surprindă data.
Poartă numărul 968 și este din 20-12-2023. Știți cînd a fost asta? La începutul săptămînii trecute. Ajunul Crăciunului a fost duminică, 24 decembrie, iar Proiectul a fost depus miercuri, cu două zile înainte de intrarea tuturor instituțiilor publice în minivacanța de Crăciun. Și se va dezbate pe 27-29 decembrie anul acesta, nu anul viitor. Adică poimîine. Nici achiziția de armament de la partenerii noștri strategici, nici problema drogurilor ajunsă la CSAT, nici scandalul păcănelelor n-au avut o asemenea viteză.
Parlamentul țării noastre nu a mai cunoscut o asemenea viteză de reacție nici cînd minerii veneau spre București și nici cînd țara a fost împinsă în spaima covidului sau cînd armatele Rusiei au intrat în Ucraina. De data aceasta, Alfred Simonis a luat „docomentul” și-a început să urle pe holurile Camerei, „urgență, urgență!”, deși la fel de bine am putea presupune că omul nu era în Capitală. O fi fost deja la Timișoara sau pe cine știe unde prin vacanță. Nu pare a fi omul atît de gijuliu și nici atît de riguros încît din buza vacanței să lanseze o asemenea bombă.
Să citim cîteva paragrafe din Proiectul de Statut. Merită, pentru că așa putem înțelege cam ce vor cei doi (adică UDMR-ul) și ce fel de consecințe ar putea produce în caz de adoptare.
Graba (viteza) cu care a fost depus acest proiect mă face să mă pierd în tot felul de bănuieli. Nu cumva el este rezultatul unei înțelegeri cu Marcel Ciolacu? Și așa i-a zis Iohannis că el a vîndut Ardealul ungurilor. Abia un asemenea refuz, o respingere a Proiectului, să-i prilejuiască un discurs bombastic, patriotic, de combatere a UDMR și de reafirmare a patriotismului de tarabă. O intervenție fermă a lui Ciolacu l-ar ajuta să treacă peste toate aiurelile cu măsurile de diminuare a cheltuielilor, cu bugetul, cu cash-ul, cu pensiile, cu „păcănelele“ și cîte și mai cîte a chiflat covrigarul de Buzău în ultimele luni. Și ar ajuta și UDMR-ul în prag de campanie. Ar arăta electoratului său și Budapestei că Uniunea se străduie, dar majoritatea românească o boicotează.
Și, încă un lucru. Cîteva clipe m-am gîndit că Proiectul s-ar putea să treacă. O mobilizare puternică a PSD-ului, a UDMR și USR și chiar a liberalilor ar duce la validarea lui. Și?
Marcel Ciolacu ar arăta Comisiei Europene și partenerilor strategici că este gata să cedeze orice și că se poate conta pe el!”, scrie Nistorescu.