USR propune dublarea numărului de internshipuri la nivel național

Pe 28 decembrie, grupul parlamentar al USR a depus o inițiativă legislativă pentru dublarea numărului de internshipuri la nivel național, ca parte a pachetului de legi pentru muncă.

Propunerea legislativă prevede dublarea numărului de interni pe care îi poate avea o organizație, o companie sau o instituție publică, de la 5% din numărul de angajați  la 10%, debirocratizează primele de angajare pentru angajatorii care decid să păstreze internii în organigramă după închiderea internshipului și actualizarea acestora cu inflația. Legea se aplică angajatorilor din mediul privat, organizațiilor neguvernamentale și instituțiilor publice.

”România traversează o criză a resurselor umane calificate, în prima jumătate de an din 2023 au fost 506.000 de locuri vacante și 304.371 au fost locuri de muncă declarate în mod repetat de angajatori pentru că nu au identificat viitori angajați cu care să le poată ocupa. Problema are cauze legate de migrație, scăderea demografică și cea mai mică rată de formare continuă a adulților din UE, 5,6%, și va dura rezolvarea ei. Un pas necesar este accesul facil al tinerilor pe piața muncii și dublarea numărului de internshipuri prin mărirea procentului 5% din numărul de angajați la 10% în stabilirea numărului de interni. Au fost doar 9008  internshipuri în cinci ani, sub 1% din necesar. Inițiativa face parte din pachetul de legi pentru muncă, a suprataxării pe norma parțială și soluții flexibile pentru părinți”, a precizat Oana Țoiu, președinta Comisiei pentru tineret din Camera Deputaților.

”În 2018 am contribuit la crearea primei legi a internshipului și acum, după cinci ani, este momentul să o îmbunătățim. Din datele obținute știm că primele de angajare nu funcționează, au fost date o medie de doar 5 pe an. Anul acesta am avut peste 700 de alumni ai programului „Parlamentul pentru TINEri”, elevi și studenți, care au fost parlamentari pentru o zi și ne-au cerut clar soluții pentru a învăța practic ce înseamnă meseriile pe care le vor. Prin debirocratizarea procesului de obținere a primei de promovare a angajării, inițiativa legislativă vine și în sprijinul organizațiilor gazdă și cred cu tărie că, odată intrată în vigoare, inițiativa poate conduce la dezvoltarea tinerilor prin inserția pe piața forței de muncă.”, a precizat Alin Grigore, consilier parlamentar – coordonator al programului „Parlamentul pentru TINEri” și îndrumător de internship al Comisiei pentru tineret din Camera Deputaților.

România are printre cele mai mari rate ale șomajului în rândul tinerilor dintre statele membre ale Uniunii Europene, arată datele de la Eurostat, cu o rată a șomajului de 22,2% în rândul tinerilor cu vârsta sub 25 de ani, față de media UE de 14,5%

Internshipul este un contract destinat pregătirii profesionale a internului într-o organizație gazdă, pentru tineri care au împlinit 16 ani, sau 15 ani cu acordul părinților.  Durata unui program este de maximum 720 de ore pe parcursul a 6 luni consecutive iar indemnizația trebuie să fie egală cu cel puţin 50% din salariul de bază minim brut pe ţară (1650), cu maximum 40 de ore pe săptămână. Prima de angajare pentru angajatorii care investesc în tineri, în cazul continuării cu un contract de minim doi ani, crește de la  4.586 la nivelul salariului brut mediu, 7.567 lei în 2024, din bugetul asigurărilor de șomaj.

Inițiativa legislativă este bazată pe propuneri ale organizațiilor de studenți și masa rotundă ”Unde învățăm să muncim?”, la care au participat reprezentanți ai mediului universitar, angajatori și comunitatea profesioniștilor în HR, reprezentanți ai tinerilor și voci ale noilor meserii independente și pe analiza stagiilor de practică a Camerei Franceze de Comerț și Industrie în România și este co-inițiată cu deputații USR din Comisia pentru tineret și sport din Camera Deputaților: Filip Havârneanu, Cristian Brian, Tudor Pop, cu susținători din celelalte Grupuri parlamentare.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare