Preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop: Iubirea de țară nu e o rușine. Iubirea de țară e un atribut al popoarelor civilizate

Istoricul Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, a vorbit despre testul pe care țara noastră trebuie să-l treacă pentru a merge bine înainte, scrie dcnews.ro.

Întrebat de Ionuț Vulpescu, moderatorul podcastului Avangarda, ce înseamnă „ce îți doresc eu ție, dulce Românie”, în viziunea sa, Ioan-aurel Pop a spus:

„Înseamnă în primul rând să muncim cu toții – că de la muncă am plecat – ca țara asta să mai dăinuiască încă nu știu cât. Dar noi am făcut-o. Și vorba lui Delavrancea, în „Apus de soare”, nu-i a noastră! Noi o pregătim pentru urmașii noștri. Mulți vor spune: „Domnule profesor, uitați-vă ce s-a întâmplat pe Pământ, se strică Planeta toată. Degeaba muncim noi pentru bucățica…” Nu e adevărat... Noi trebuie să muncim pentru bucata asta a noastră pe care am moștenit-o. N-au făcut-o alții. De ce? E un lucru foarte simplu!

Toate popoarele au nevoie de un adăpost al lor și adăpostul nostru se numește România. Eminescu, când a zis: „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie, / Țara mea de glorii, țara mea de dor”, să zicem că a spus-o în spirit romantic întârziat, după modelul lui Herder care se minuna de cântecele și basmele popoarelor. Dar când iei mai în amănunt să vezi ce a spus Eminescu, constați că e foarte actual.

O putem spune în alte cuvinte. Iubirea de țară nu e o rușine. Iubirea de țară e un atribut al popoarelor civilizate. Toți cetățenii unei țări trebuie să o iubească și, iubind-o, vor iubi și alte țări. Și, atunci, după părerea mea, România va merge bine.”

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare