Cozmin Guşă: În august sau septembrie, Iohannis îi va lua locul lui Borrell; e parte a înţelegerii UE cu PNL şi PSD

„Există două posibile scenarii de desfășurare a alegerilor prezidențiale din 2024. O primă variantă, agreată de PNL și parțial aprobată de PSD, implică organizarea alegerilor prezidențiale comasate cu alegerile locale, primul tur al alegerilor desfășurându-se la finalul lunii septembrie, noul președinte ales având de așteptat aproximativ 3 luni înainte de a-l înlocui pe președintele în funcție. O a doua variantă, propusă de Ciolacu ca alternativă la ideea alegerilor comasate, presupune organizarea a trei săptămâni consecutive de alegeri, alegerile prezidențiale urmând să aibă loc la finalul lunii noiembrie, cele parlamentare la distanță de o săptămână, urmate de al doilea tur al prezidențialelor. În emisiunea „Tunurile pe politicieni”, de pe Realitatea PLUS, Cozmin Gușă a vorbit despre jocurile politice din spatele acestor strategii lansate”, scrie solidnews.ro.

Acest ultim scenariu pe care l-ai prezentat a fost emis în mod simbolic și inutil de Marcel Ciolacu, încă din Statele Unite, de aia am spus că are consilieri foarte, foarte proști (din punct de vedere profesional), iar prin scenariul ăsta, practic, el scoate din joc falanga PNL, falanga independenților. Există și o falangă a independenților care va fi amorsată la un moment dat; dacă au consultanți buni o vor amorsa la timp, dacă nu, o să o înece. Sunt doi independenți: unul e Geoană, alta e Laura Codruța Kovesi, care-și joacă fiecare cartea, e o mare competiție între ei doi, care e arbitrată într-un fel de proiectul ăsta cu Maia Sandu, despre care o să vorbim altădată.

Revenind la scenariul acesta: scenariul cu prezidențiale, parlamentare, prezidențiale turul 2, că ăsta era scenariul emis din SUA de către Ciolacu, ultima duminică din noiembrie – prezidențiale turul 1, prima duminică din decembrie, adică fix de 1 decembrie – cele parlamentare și apoi 8 decembrie – turul 2 la prezidențiale, ar fi eliminat candidatul PNL total din turul 2, că astăzi ei nu au niciun candidat, că bănuiesc că nu o să-l ia pe Geoană atât de repede, e și asta o posibilitate, dar e departe, apropo de Stolojan și vremuri trecute. În România, securiștii tot timpul reșapează scenariile, cum au făcut cu Caritas, SAFI, FNI, că n-au imaginație, au oameni slab pregătiți. Asta nu înseamnă că nu sunt ascultați de către liderii politici care intră în gard de mână cu securiștii.

Turul 2 la prezidențiale, dacă ar fi între doi oameni desemnați, ar însemna polarizarea votului la parlamentare între partidele care-i sprijină pe cei doi. Dacă-i PSD și AUR, cum apare astăzi pe hârtie turul 2, atunci la parlamentare PSD-ul face 40%, AUR-ul face 40%, UDMR-ul face 5% și restul își împart procentele; asta înseamnă de fapt, pentru că se va polariza, iar Ciolacu i-a lovit în moalele capului pe liberali cu asta. Iar liberalii și Iohannis au venit cu primul scenariu pe care l-ați prezentat, au depus și un proiect de modificare a legislației, apropo de devansarea alegerilor prezidențiale, care, conform legii, trebuie să aibă loc în luna de dinaintea expirării mandatului președintelui, atunci ei s-au dus cu +/- 60 de zile. Atenție, aceeași prevedere a fost impusă de către PAS în Republica Moldova, tot acum o lună, același proiect de lege, cu aceleași prevederi, alegerile din Moldova trebuind să fie cumva cuplate cu cele din România. Mandatul Maiei Sandu expiră în decembrie 2024, al lui Klaus Iohannis în noiembrie 2024. Aceste două proiecte de lege pe linia PNL-PAS, o linie apropiată de George Soros, ele practic, +/- 60 de zile, asigură și o anumită concomitență dacă va fi cazul de alt proiect.

Revin, însă, la discuția inițială, că nu vreau să-și piardă esența. PNL-ul dorește ca să ajungă cumva ca structura lui locală să poată să aibă șanse să împingă în turul 2 un candidat al lor, care va fi el, astăzi îl au pe Ciucă, pot să aibă un altul sau chiar un independent, nu mai contează, ca să aibă și ei o șansă ca oamenii din partid cu scor mai mare să contribuie la aruncarea candidatului PNL în turul 2, de aia vor acest lucru. În plus, ei consideră că totuși plecarea în luna septembrie sau în august a lui Klaus Iohannis în funcția de înalt reprezentant al Consiliului European al Uniunii Europene pentru Afaceri Internaționale și Securitate, care este ocupată astăzi de Borrell, este bătută în cuie, este parte din înțelegerea UE cu România, PSD cu PNL, respectiv Ciolacu cu Iohannis și oricum se vacantează locul de președinte în septembrie, rămânând domnul Ciucă să fie președinte pentru 2 sau 3 luni, o chestie comodă pentru toată lumea, în calitatea lui de președinte al Senatului și atunci treburile se împacă în acest scenariu, că se dă și o șansă PNL-ului, care, atenție, va intra în competiție cu PSD-ul pentru turul 2, pentru că prezența lui Simion în turul 2 este bătută în cuie astăzi, când vorbim, dacă el candidează; dacă candidează unul și mai bun decât Simion din partea AUR-ului, e cu atât mai mult, dar oricum Simion din partea AUR-ului este astăzi în turul 2, nu are nicio emoție. În schimb, pe primul proiect, vor intra în competiție, pentru ca să intre în turul 2, candidatul PSD și candidatul PNL. De aia PSD-iștii nu sunt foarte bucuroși să meargă pe acest scenariu, PNL-iștii considerând că numirea lui Iohannis într-o funcție atât de înaltă va fi o motorizare în plus pentru candidatul PNL, pentru că lumea o să zică: ‘uite ce tare e PNL-ul ăsta, că s-a dus Iohannis acolo și Iohannis o să ne spună cu cine să votăm, nouă, electoratului de dreapta’; gândire simplistă, nu contează, că are sens. Deci asta este explicația pentru cele două scenarii”, a arătat Guşă.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare