1 ianuarie aduce scumpiri la pompă, odată cu mărirea accizelor. Urmează o serie de creșteri de prețuri, avertizează economiştii

Anul începe cu veşti proaste pentru şoferi. 1 ianuarie aduce scumpiri la pompă, odată cu creşterea accizelor. Preţul benzinei şi motorinei va urca cu până la 11%, până la finalul anului, doar din cauza accizelor mărite, iar asta va atrage după sine o serie de scumpiri în lanţ, avertizează economiştii.

De la 1 ianuarie, şoferii plătesc cu 14,5 lei mai mult pentru un plin de benzină de 50 de litri, în timp ce plinul de motorină s-a scumpit cu 13 lei faţă de ultima zi a lui 2023.

Este efectul majorării acizelor, care au urcat în prima zi a lui 2024 în cazul benzinei fără plumb la 2.019 lei/1000 litri, cu peste 240 de lei la tonă cât era în 2023. Iar în cazul motorinei acciza a crescut cu mai bine de 217 lei la tonă.

Cristian Tudorescu, consultant financiarAnul trecut am avut o creştere mică a accizelor, un minim la nivelul Uniunii Europene pentru că s-a considerat la nivel guvernamental că populaţia nu ar fi putut suporta creşterea integrală a accizelor. Practic în 2024, între ghilimele, recuperăm ceea ce nu a fost creştere în 2023.

Am făcut şi un mic experiment pentru a vedea ce impact are scumpirea accizei la carburanți în prețul de la pompă. Astfel, în ultima zi a lui 2023 litru de benzină standard, la o benzinărie din Sectorul 1 era 6 lei şi 55 de bani. În prima zi preţul a urcat la 6 lei şi 83  de bani.

O nouă creștere, de la 1 liulie

O creștere și mai mare a prețurilor la pompă va fi de la 1 iulie, tot ca urmare a creşterii accizelor la combustibil.

Din vară, litrul de benzină se va scumpi cu încă 43 de bani, în timp ce pe un litru de motorină şoferii vor plăti cu 40 de bani mai mult decât o fac acum.

Iar scumpirile la pompă ar putea fi şi mai mari, în funcţie de cum va evolua preţul barilului de-a lungul anului.

Cristian Tudorescu, consultant financiarMai devreme sau mai târziu se reflectă în toate preţurile. De aceea scăderea ratei inflaţiei în 2024 va fi mai dificilă decât în 2023. Anul 2023 se încheie cu o inflaţie de 7 până în 8%. Pentru anul acesta  nu va fi simplu să fie scăzută inflaţia la 5%. Mai degrabă aş vedea un 6%.

Noile măsuri fiscale care intră în vigoare de la 1 ianuarie includ şi un nou mod de calcul al amenzilor de circulație. Astfel, punctul de amendă va fi de 5% din salariul minim brut pe țară, adica 165 de lei. În ultimii ani, valoarea acestuia a fost înghețata la 145 de lei.

Sursa: Știrile TVR

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare