Cozmin Guşă: „CV-ul lui George Simion este mai slab decât CV-ul lui Corneliu Vadim Tudor, CV-ul lui Marcel Ciolacu este mult mai slab decât CV-ul lui Adrian Năstase, CV-ul lui Kelemen Hunor este doar puțin mai slab decât cel al lui Béla Markó”

Invitat în platourile Realitatea PLUS, analistul Cozmin Gușă a creionat portretul de candidat al celor mai proeminenți oameni politici ai momentului, care și-au anunțat intenția de a participa în „cursa” pentru funcția de președinte în anul 2024, scrie solidnews.ro.

Cozmin Gușă și-a început analiza avertizând că: „Românii vor da un mare examen și nu știm dacă îl vor trece. România nu a mai fost confruntată niciodată cu o asemenea densitate electorală, care este dublată de o lipsă de expertiză a majorității candidaților și care este triplată de o scădere a cunoștințelor oamenilor despre politică, administrație, viață. Suntem în fața unui examen electoral complicat, care se va întinde pe durata unui an întreg, chiar dacă el va începe în mod faptic peste câteva luni, și suntem mai nepregătiți ca oricând. Oamenii politici sunt mult mai slabi decât cei de la precedentele alegeri; mult mai slabi din punct de vedere al CV-ului. Dacă ar fi să începem cu campionul, CV-ul lui George Simion este mai slab decât CV-ul lui Corneliu Vadim Tudor, CV-ul lui Marcel Ciolacu este mult mai slab decât CV-ul lui Adrian Năstase, CV-ul lui Kelemen Hunor este doar puțin mai slab decât cel al lui Béla Markó”. Decăderea societății românești afectează toate nivelurile sociale, de la cetățeni, la presă și până la candidații înscriși în cursa electorală. În România, au condus oamenii politici care au reflectat, într-un fel sau altul, dorința și expertiza celor care aleg.

„Alegerile din 2024 sunt cele care vor fi influențate în cea mai mare măsură de contextul internațional, care nu înseamnă doar alegeri în interiorul UE sau alegeri în SUA, după care noi ne vectorizăm, ci înseamnă o serie de puteri geopolitice în confruntare: cele două principale sunt puterea de tip euro-atlantic, din care facem și noi parte, și respectiv puterea emergentă BRICS, care vine din spate și care chiar ne-a depășit ușor ca potențial militaro-economic. În două săptămâni, BRICS își va oficializa lărgirea, chiar la Moscova, și va dezbate propunerea de aderare a noi membri”, a adăugat Cozmin Gușă, descriind cadrul intern și internațional în care se vor desfășura alegerile anul acesta.

Profilul candidatului Marcel Ciolacu

Sondajele îi poziționează în topul candidaților la prezidențiale pe Marcel Ciolacu, George Simion și pe Mircea Geoană. Cetățenii și presa ar fi observat că, după întoarcerea din Statele Unite, Marcel Ciolacu s-ar fi transformat dintr-o persoană calmă și caldă într-un om morocănos și chiar irascibil. Ciolacu s-a implicat într-un scandal cu liderul AUR, cei doi politicieni aruncându-și reciproc acuze și „săgeți otrăvite” referitor la familie.

„Ciolacu a reușit să fie performant în ultimii patru ani de carieră politică, de când a preluat președinția PSD-ului, tocmai pentru că nu s-a lăsat pradă emoțiilor. Acesta a fost principalul ingredient care l-a consolidat ca lider al partidului prima dată și după aceea, pe cale de consecință partidul calmându-se sub conducerea sa după perioada dezastruoasă legată cumva de Dragnea-Dăncilă. Partidul i-a oferit mai departe forța de a penetra zona de autoritate politică; chiar și în timpurile când PNL a condus guvernul prin Ciucă, tot Ciolacu a vectorizat deciziile, până în momentul în care cu multă greutate, după greva forțată a profesorilor, a reușit să se așeze pe scaunul de la Palatul Victoria.

Emoția este un diferențiator pentru explicație, al doilea este calitatea slabă a consilierilor pe care-i are Ciolacu, se vede cu ochiul liber, în contrapartidă cu a consilierilor mai buni pe care mod evident îi are Simion, pentru că observăm două trenduri: un trend ușor descrescător la Ciolacu și un trend chiar abrupt-crescător, nu doar din punct de vedere al scorului electoral, ci și al prezenței, al siguranței de sine a lui Simion. A doua problemă a lui Ciolacu este legată de un soi de inadecvare a consilierilor pe care-i are. De altfel, el conduce un partid de tip struțo-cămilă, un partid care, acasă, în România, PSD-ul joacă foarte puternic cartea neaoșă a ortodoxiei, a creștinismului asumat, cu anumite tente de suveranism, cu patriotismul economic din programul de guvernare anunțat de către Ciolacu, pe când în Europa grupul din care face parte PSD, grupul Partidului Socialist European, PES este un partid pro-LGBT și mai degrabă dedicat ateismului, în niciun caz implementator de patriotism economic. Aceste lucruri sunt știute și lasă urme. Consilierii lui Ciolacu, până în acest moment, au fost și sunt genul de persoane orientate să-l sfătuiască pe șef ca să dea bine la Bruxelles. Nu mai este nevoie să dea bine la Bruxelles, era nevoie să dea bine acolo până a ajuns prim-ministru, pentru a obține acordul de a se instala în funcție, un acord informal, dar care a existat. Dacă Ciolacu a mai câștigat prin ceva, în afară de lipsa de emoție, a câștigat prin elocință, a reușit să dovedească elocvență, inclusiv în interviurile 1 la 1, în conferințele de presă, dar acum a pierdut și acest avantaj.

Revin la consilieri. Consilierii erau buni pentru acea parte de drum, până în momentul în care a ajuns prim-ministru. Când ai ajuns prim-ministru și mai ești și viitor candidat, nu neapărat la prezidențiale, dar ești farul călăuzitor al PSD-ului, prima necesitate este să-ți schimbi consilierii, să ai niște consilieri performanți aici, pe teren, în România. Dacă rămâne cu acei consilieri, care trebuie să emită ‘friendly LGBT’, care trebuie să emită în favoarea unui soi de post-capitalism, ceea ce e o corporatocrație, că așa e în partidul socialist european, își pierde o mare parte dintre votanții pe care îi are.

Eu m-am uitat destul de atent la Ciolacu și l-am și criticat când el, un tip destul de elegant de obicei, se îmbracă bine pentru un om politic, îl ajută și fizicul, că-i înalt, a și slăbit, și-a luat un tricou cu ’Miami Bici’ și s-a dus la o manifestare unde un băiat tatuat de la vârful degetelor și până la umeri, cu brațele dezvelite, mă refer la Codin Maticiuc, celebritate de-asta de clubbing, l-a așteptat. Atunci i-am adresat o întrebare retorică lui Ciolacu: ‘Domnu’ premier, dentre ăștia care te votează pe matale, câți crezi că înțeleg ce faci tu acolo cu un tricou ciudat cu ’Miami Bici’, cu ’Love Buzău’?’. Dacă viza un alt tip de electorat, strategia e foarte proastă, pentru că pe ăia pe care-i vrea, nu-i obține, că ăia sunt ai tatuatului Codin Maticiuc, n-are cum să-i transfere, ăia sunt prin cluburi sau pe la UNTOLD, pe când ai lui Ciolacu și ai PSD-ului sunt în altă parte; ei nu pot să-l vadă pe liderul lor care-și ia un tricou cu ’Miami Bici’, nu înțeleg ei ce este asta, își pune sacoul peste și apare lângă un tatuat. Ca să promoveze ce? Nu l-am văzut la premiera filmului ’21 de rubini’, regizat de Ciprian Mega, unde e vorba de excesele Statului Paralel, despre anumite excese din Biserica Ortodoxă, dar cu o aplecare și o promovare a ortodoxiei românești. Era mai interesant să participe la un astfel de eveniment”, a punctat analistul Cozmin Gușă.

PSD-ul vizează o parte din electoratul AUR-ului, însă bătălia politică dintre aceste două partide ar trebui mai degrabă lăsată pe mâna lui Mihai Tudose, un om politic și consultant cu experiență, care știe să joace cartea suveranismului românesc și ar avea sorți de izbândă, spre deosebire de Marcel Ciolacu. Mihai Tudose este actualmente conducătorul campaniei pentru alegerile europarlamentare, o decizie înțeleaptă a PSD-ului.

„Apariția lui Ciolacu, în chip de Dumnezeu (mă așteptam să se audă vocea lui Morgan Freeman), când i-a adresat întrebarea lui George Simion, pe lângă faptul că a parafrazat o replică celebră din filme, a orientat-o greșit. Revin la întrebarea inițială: de unde această emoție a lui Ciolacu? Ciolacu este stresat de atacurile care se fac asupra aspectelor din viața sa personală (care au venit în cascadă și care vizează statutul său civil și familia), atacuri care stresează o persoană care se află în culpă. Despre asta este preludiul alegerilor: cum îl intimidezi sau cum îl încălzești pe un candidat să vezi cum rezistă.

Atacul lui Marcel Ciolacu la adresa lui George Simion a fost exact ca un pumn dat în gol (boxerul obosește foarte repede atunci când dă mulți pumn în gol și nici nu place chestia asta, boxerul trebuie să lovească), i-a dat posibilitatea lui Simion să șarjeze, și a șarjat bine, despre o chestie care se întâmplă: ni se întâmplă ca tații sau bunicii noștri să bea mai mult, la persoanele publice aceste lucruri se inventariază, prima dată le văd vecinii, apoi vorbește presa de scandal și vin ca un soi de slăbiciune. Simion și-a asumat asta; el a mai vorbit o dată acum câteva luni de faptul că are acest necaz cu tatăl lui. Consilierii lui Ciolacu l-au sfătuit prost din două puncte de vedere: nu asta este atitudinea, de Dumnezeu, din care îi adresezi o întrebare principalului tău contra-candidat și nu ăla este subiectul. Subiectul putea să fie legat de expertiza administrativă, un lucru foarte potrivit, o chestie tehnică pe care el sigur o știa, că e prim-ministru, și pe care Simion putea să n-o știe; sau o treabă legată de reprezentarea României: ’Cum îți asumi, domnul Simion, că AUR are eticheta de partid extremist? Ce ne facem cu matale, dacă câștigi, la NATO și la UE? Cum ștergi acele lucruri din CV? De ce nu mai ești primit în Moldova’, erau foarte multe lucruri de esență politică prin care ar fi putut să-l pună în dificultate.

Ca să încheiem cu Ciolacu, dacă n-ar fi avut consilieri, ar fi avut o evoluție mai bună. Ciolacu, pe cont propriu, e în stare de mult mai mult decât a arătat și prin această întrebare la adresa lui Simion, și prin evoluția post-America, prin care, practic, a reușit să-și șteargă un mare avantaj pe care și l-a câștigat prin vizita în țara partenerului strategic. E o vizită care marchează, e o vizită care îl validează, e o vizită în care a reușit isprava să-l pună la punct pe un tip foarte antipatic pentru electoratul PSD, pe ambasadorul Muraru. Ciolacu s-a distanțat în mod excepțional de Iohannis în două feluri: o dată prin această punere la punct a lui Muraru și prin faptul că a reușit primul, înaintea președintelui, această vizită în SUA, unde el a fost gratulat cu tot soiul de mulțumiri pentru felul în care am stat alături de partenerul strategic în atitudinea pro-Ucraina și anti-Rusia”, a explicat Cozmin Gușă.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare