Cozmin Guşă: Dacă Kovesi şi-ar anunţa candidatura la prezidenţiale, doi din cei mai puternici lideri ai PNL, Boc şi Bolojan, ar sări imediat în „barca” ei; PNL-ului îi e teamă nu neapărat de Iohannis cât de Pahonţu pentru că cei din conducerea partidului nu sunt „îngeraşi”, sunt oameni cu probleme

„Hai să facem un scenariu: în momentul în care Kovesi își va anunța candidatura la prezidențiale în mod oficial, cel puțin doi lideri ai PNL ar sări în barca ei și sunt cei mai semnificativi în partid: Boc și Bolojan. Boc stă mai bine decât cei patru prim-vicepreședinți PNL, dintre care doi nu există electoral, Dumitrescu și cu Motreanu; Flutur și cu Rareș Bogdan se mai mișcă, mai reprezintă câte ceva. Dar Boc, fostul coleg de facultate al Laurei Codruța Kovesi și protejatul ei, este evident acest lucru, și Bolojan, care de asemenea se află într-o relație privilegiată cu Laura Codruța Kovesi, sunt cei doi lideri PNL care vor sări imediat în barcă cu ea”, scrie, pe Facebook, analistul politic Cozmin Guşă.

În anul 2024, Polul Dreptei va dori să fie așa-numita „a treia cale” între PSD și AUR. Pentru a duce la bun sfârșit această strategie, va fi nevoie de lansarea unui super-candidat care să aibă suficientă putere și susținere pentru a-i umbri pe Marcel Ciolacu și George Simion, între care se preconizează că se va da bătălia finală la prezidențiale, a arătat Guşă, potrivit solidnews.ro.

Mulți mizează pe alianța dintre USR, PMP și Forța Dreptei, așa-numita Alianță Dreapta Unită, însă Cozmin Gușă a explicat următoarele:

„Nici PMP-ul nu există, PMP-ul a ajuns o valiză goală nu doar pentru că ștampila și autoritatea sunt la Cristi Diaconescu, ci pentru că majoritatea aleșilor au plecat, unii la AUR, alții la PNL, alții la PSD, nu prea mai au aleși. Dar, și aici e șmecheria, ca să înțeleagă cei care ne urmăresc, poate o să fie mai interesați de politică după acest talk show, e așa cum spui: USR-ul are un scor mic, Forța Dreptei are un scor aproape inexistent, PMP-ul are un scor foarte mic. N-ajung împreună la 10% intrinsec astăzi, când vorbim. Ei vor să devină a treia cale printr-un super-candidat, iar acest super-candidat, deocamdată, în mintea lor și în mintea multora, trebuie să fie cineva de tipul Laura Codruța Kovesi, adică cineva foarte bine susținut internațional și ea este, validată într-o funcție importantă, iar funcția ei este mai importantă decât funcția lui Geoană, mult mai importantă, procuror șef al Uniunii Europene este mult mai important decât secretar general adjunct la NATO, e cu totul altceva, forța de proiecție informală pentru a-și stabili relații politice cu lideri din alte țări este de asemenea una semnificativă și motorizarea ei, nu neapărat doar pe linia Soros, motorizarea ei pe linia pe relaționării cu Franța, cu Germania, cu Statele Unite este una semnificativă”.

Laura Codruța Kovesi și-a negat dorința de a candida la prezidențiale în România, chiar în mai multe limbi. Hunor Kelemen, însă, cel mai bun analist dintre oamenii politici ai României, consideră că Laura Codruța Kovesi ar putea candida, chiar dacă a spus „nu” inițial: „Da. Anul acesta poate să spună ‘Nu!’, anul viitor în mai-iunie poate să spună ’Da!’. O cred pe Kovesi când spune ’Nu!’. În acel moment cred că a fost sinceră. Dar haideţi să vedem ce se va întâmpla anul viitor în mai-iunie, imediat după alegerile europarlamentare. În acest moment, eu nu văd în România nicio personalitate care să reziste un an de zile în funcţia de candidat. Nu suntem în America. Sunt foarte mulţi care o măsoară pe doamna Kovesi în sondajele de opinie şi nu stă rău”.

Și Cozmin Gușă a vorbit despre candidatura lui Kovesi încă de acum 2 ani: „Cred că Laura Codruța Kovesi este o femeie politică care va respecta această regulă, eu am vorbit de acum doi ani despre candidatura ei din 2024, aveam un singur argument: pentru că va fi loc. Mie mi-era clar că va fi loc, cum era limpede că după marea dramă legată de intrarea în turul 2 a lui Dan Barna în 2020, USR-ul nu mai poate să producă un alt lider care să aibă o tractare entuziastă. Drulă și-a anunțat candidatura, dar nu-l ia nimeni în serios. Când îți anunți o candidatură e ca la judo la mine (eu sunt președinte la judo): când unul de-al meu își află tragerea la sorți se vede pe fața lui, adică dacă știe că-l bate pe ăla, râde, dacă e unul șmecher ăla cu care se va bate, e concentrat, se gândește”.

„Pentru ca Alianța Dreapta Unită să poată să reprezinte a treia cale, are nevoie de acest super-candidat, genul de super-candidat poate să fie Kovesi, oricum ei n-au nimic acolo în interior care să rivalizeze cu Kovesi. Ea generează foarte multă emoție prin prisma rețelei pe care o are la dispoziție în țară, care e formată inclusiv de oameni politici. Hai să facem un scenariu: în momentul în care Kovesi își va anunța candidatura la prezidențiale în mod oficial, cel puțin doi lideri ai PNL ar sări în barca ei și sunt cei mai semnificativi în partid: Boc și Bolojan. Boc stă mai bine decât cei patru prim-vicepreședinți PNL, dintre care doi nu există electoral, Dumitrescu și cu Motreanu; Flutur și cu Rareș Bogdan se mai mișcă, mai reprezintă câte ceva. Dar Boc, fostul coleg de facultate al Laurei Codruța Kovesi și protejatul ei, este evident acest lucru, și Bolojan, care de asemenea se află într-o relație privilegiată cu Laura Codruța Kovesi, sunt cei doi lideri PNL care vor sări imediat în barcă, pentru că m-ai întrebat care e procedura prin care se obține vectorizarea de tip a treia cale care ar putea să ducă candidatul celei de a treia căi în finala prezidențială, că ăsta-i scopul; scopul să se strice jocul ăsta de tip Simion-Ciolacu, AUR-PSD finală, că asta e astăzi pe hârtie când vorbim, alta nu, e și să vină cineva care poate. Ăla poate prin forțele lui la început, de exemplu Kovesi, prin rețeaua ei, e în regulă, se adaugă și asta, dar după aceea vor veni oameni din alte partide, cum ți-am dat cele două exemple, Boc și Bolojan, care vor intra la susținerea ei, mai ales dacă prezidențialele vor fi de sine stătătoare”, a explicat Cozmin Gușă.

Dacă totuși Kovesi nu va accepta să candideze, ar putea Geoană, care se declară independent, să fie o alternativă? „El ar spera. Oricum e mai bun decât Drulă. Geoană, în taină, ar spera să producă o mega-alianță în care să intre și PNL-ul. PNL-ul, însă, are o problemă: nu că nu s-ar duce în alianța asta, dar PNL-ul are problema tutelei lui Klaus Iohannis. Klaus Iohannis nu dorește să lase PNL-ul din mână, vrea să-l tuteleze în continuare, pentru că el speră să-și negocieze viitorul, nu doar politic, viitorul de orice fel, având atuul PNL sub control, lucru care generează o mare problemă PNL-ului, pentru că anul 2023 a fost anul de cea mai mare decădere din punct de vedere public a lui Klaus Iohannis. De ce s-ar mai uita liderii Partidului Național Liberal în gura lui Klaus Iohannis la final de mandat? De frica lui Lucian Pahonțu, șeful SPP-ului, care a fost cel mai bun paznic al lui Klaus Iohannis. Este un om cu mare autoritate informală, noul maestru al jocurilor subterane, iar liderii Partidului Național Liberal nu sunt niște îngerași, sunt niște oameni cu probleme. La fel cum Iohannis vrea să folosească PNL-ul pentru jocul lui viitor, la fel și lui Lucian Pahonțu îi convine să-l țină puternic pe Iohannis până când se alege noul câștigător. Pahonțu a învățat jocul și uite că unul care se credea mai deștept decât el, pe numele său Florian Coldea, a căzut între scaune. Deși cel care l-a ajutat efectiv pe Iohannis să fie președinte și să-l învingă pe Ponta în 2014 a fost Florian Coldea. Coldea și-a pariat tot ce avea prin buzunare, și avea mult și atunci, pentru ca să câștige Iohannis și tot n-a fost suficient; a trebuit să plece din voința lui Iohannis, la fel cum Laura Codruța Kovesi a trebuit să plece tot din voința lui Iohannis”, a clarificat analistul politic.

 

 

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare