Un jurnalist maghiar scrie că România și Bulgaria au fost „aliați cuminți” ai Bruxelles-ului în toate dezbaterile, dar în loc de Schengen au primit „un veto și o palmă peste față”

România și Bulgaria  vor deveni membri ai spațiului Schengen în cel mai absurd mod cu putință: „vor primi tot ce nu contează și niciun gram din ceea ce ar conta”, scrie jurnalistul Kohan Matyas pentru publicația maghiară Mandiner, potrivit r3media.ro.

Ziaristul remarcă faptul că „așteptarea complet inutilă la granițele terestre va rămâne, ceea ce va face ca portul Constanța să nu fie o alternativă la Rotterdam”, cu referire la acordul cu Austria pentru „aero-Schengen”.

Kohan Matyas afirmă că nimic nu justifică tratarea românilor și bulgarilor precum „cetățeni de mâna a doua”, dar că acest fapt este o dovadă că politica externă a celor două țări, de a accepta fără crâcnire orice a decis Bruxelles, nu aduce niciun beneficiu.

El remarcă faptul că România și Bulgaria au fost „aliați impecabili ai mainstreamului occidental” și că atunci când au avut nevoie de ceva au primit „un veto” și apoi „o palmă peste față”.

„Mai țineți minte cum România și Bulgaria au stat în ultimele rânduri în timpul marilor bătălii din UE din ultimii ani? Chiar în ultima, ațipind cu o grimasă. Au ignorat nevoile populațiilor lor chiar de la început, au înarmat Ucraina precum un elev ascultător, s-au deconectat de la gazul rusesc, sancționându-l ca și cum ziua de mâine n-ar exista și timp de o decadă, n-au avut nimic de spus despre imigrație”, a scris ziaristul maghiar.

„Au fost aliați impecabili îngrijiți ai mainstreamului occidental”, constată Matyas. În schimb, atunci când au avut nevoie, „au primit, mai întâi un veto și apoi o palmă peste față”, notează ziaristul, cu referire la prima respingere din Schengen a celor două țări.

Ziaristul consideră că politica externă „de a târâ pe burtă, pur și simplu nu funcționează”.

„Cineva ar putea crede că alinierea la așa-zisa opinie mainstream va fi recompensată cu mai mult decât vorbe frumoase. Dar este evident: nu e cazul”, scrie Matyas.

Jurnalistul acuză conducerea de la București și Sofia că a „ignorat voința populară în privința migrației, pentru a primi în schimb sfidare și umilință”.

El sfătuiește liderii bulgari și români să-și apere punctul de vedere cu demnitate pentru că atât România cât și Bulgaria sunt „țări dinamice, dezvoltate, printre cei mai mari câștigători ai admiterii în UE. Au acces la mare, industrie, un viitor și putere economică”.

Matyas încheie afirmând că o apărare a punctului de vedere al Ungariei în privința migrației va face ca „adevăratul Schengen va veni mai ușor și nu va fi ostaticul intrigilor din cafenelele vieneze”.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare