„Imaginea în care un agent al forțelor de ordine îndreaptă arma spre o maşină arată starea actuală a României: ţară luată captivă de grupuri de putere” (cotidianul.ro)

„Protestele, spontane sau organizate, indiferent de amploarea lor, mențin o societate în limitele democrației. Niciun guvern nu poate avea atâta autoritate încât să conteste dreptul la protest și nici nu poate manifesta indiferență față de manifestanți, așa cum se întâmplă acum”, scrie, în Cotidianul, jurnalistul Ioan Vieru.

„Ignorarea doleanțelor miilor de manifestanți și incapacitatea soluționării cererilor acestora nu înseamnă decât punerea în pericol a siguranței publice.

Imaginea în care un agent al forțelor de ordine îndreaptă arma spre un automobil aflat în trafic, cu o determinare care excede contextului unei demonstrații, în esența ei pașnică, arată că România se află într-o situație de-a dreptul dramatică.

Statul român pare a fi captiv unor grupuri de putere lipsite de minima competență pe care o presupune deținerea calităților oficiale.

Protestul transportatorilor și agricultorilor nu este mineriadă și nici subminare a statului de drept, ci o dovadă că statul român trebuie reconfigurat din suferința acestor oameni care nu mai au altă soluție.

Dialogul cu puterea actuală pare a fi imposibil, atât de predictibile sunt reacțiile și soluțiile oferite de cei care se erijează în negociatori.

In fapt, România este blocată succesiv de guverne care au avut în vedere prezervarea „statului eșuat”.

Solidaritatea cu transportatorii și agricultorii poate fi mult mai ridicată decât în alte țări europene unde armele agenților nu au fost îndreptate atât de precis spre cetățean. Într-un asemenea context se judecă masacrele din 1989.

Acel agent va fi în continuare plătit din banii publici?”, scrie Vieru.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare