Lilian Scripnic (AUR): Medicina de familie şi din ambulatoriu, la un pas de colaps!

Lilian Scripnic, deputat AUR, afirmă că anul 2024 nu începe cu veşti bune pentru sistemul de sănătate din România. ”Iată că prosperitatea anunţată de Guvern la adoptarea Bugetului de stat pe anul 2024, când se anunţau creşteri de salarii, de pensii şi creştere economică a fost doar o minciună, o euforie în care oricum doar guvernanţii credeau”, spune parlamentarul AUR. 

”Românii ştiau că îi aşteaptă un nou an cu inflaţie, cu taxe şi impozite mărite, cu creşteri de preţuri la alimente şi carburanţi. Este adevărat, cu toate semnele evidente ale austerităţii, puţini se aşteptau ca Guvernul să lovească într-un sector primordial pentru viaţa oamenilor: sănătatea!

Și iată că acest pas a fost făcut. Ce se ascundea, de fapt, în bugetul destinat sistemului de sănătate din România pe anul 2024? Nici mai mult nici mai puţin decât reducerea veniturilor medicilor de familie şi ale medicilor din ambulatoriu, adică tocmai acel segment din actul medical care înseamnă prevenţie şi asistenţă medicală acordată înainte de a se ajunge în spital.

Proiectul de Ordin aflat în transparenţă decizională pe site-ul CNAS, prin care se reduc tarifele la prestaţiile medicilor de familie şi ale celor din ambulatoriu cu 30% faţă de anul 2023, este cu adevărat revoltător şi lipsit de logică. Pe bună dreptate a generat nemulţumiri în întreaga ţară, iar avertismentul unor medici privind închiderea cabinetelor nu este de ignorat, pentru că diminuarea reală a veniturilor nu este doar de 30%, ci de 50%, dacă ţinem cont de ceilalţi factori economici care influenţează activitatea cabinetelor (inflaţia, creşterea costurilor la utilităţi şi echipamente, costul chiriei etc).

Amintesc Guvernului că de ani de zile România se confruntă cu un deficit major de cadre medicale, iar măsura pe care o pregăteşte de la 1 februarie afectează medicina de familie şi cea din ambulatoriu. Sunt semnale din partea medicilor din întreaga ţară care intenţionează să părăsească sistemul fie prin migrarea în sectorul privat, fie prin pensionare, fie prin plecarea din ţară. Statisticile relevă faptul că, în prezent, sunt 4000 de medici de familie care îndeplinesc vârsta de pensionare, iar semnalele sunt că aceştia intenţionează să părăsească sistemul dacă proiectul devine decizie.

Amintesc Guvernului că dreptul la ocrotirea sănătăţii este un drept prevăzut de Constituţie, iar deciziile pe care le pregăteşte începând cu luna februarie nu sunt în conformitate cu obligaţia constituţională a statului de a asigura un act medical adecvat, ci, dimpotrivă, este un atentat la sănătatea oamenilor. De aceea, consider că este necesară o întâlnire urgentă a factorilor de decizie pentru a elimina din text reglementările care prevăd reduceresa tarifelor pentru serviciile medicale. Solicit preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, ministrului Sănătăţii şi ministrului de finanţe să revină asupra proiectului de ordin şi să se aşeze la masa negocierilor cu reprezentanţii medicilor, până nu este prea târziu şi până nu ajungem la un pas de colaps în sistemul de sănătate!”, spune Lilian Scripnic.

 

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare